Четвъртък, 29 Септември 2022

Сряда, 15 Февруари 2017 13:00

Тодор Колев - българският Чарли Чаплин умира на 15 февруари 2013-та година в София.

Момчето от Шумен, син на модния шивач с прякор Адама, на сцената и екрана е бил танкист в казармата, певец в казино, строителен работник, чаровен измамник, та дори "политик за един ден" като депутат във Великото народно събрание. Но следва принципа си: "С какво и да се захвана, трябва да съм лице. А задник никога не съм бил".

 

Гениално превъплъщение на Тодор Колев е Циганина с цигулката или Мингянина, както той сам го нарича. Неговият мургав субект с мустачките, бомбето и елечето далеч надхвърли границите на художествено явление. Той се издигна до обществен феномен. Скрит зад физиономията на героя си, актьорът говореше на своята публика за сериозни и важни неща.

Другото му оръжие и страст е музиката. От 9-годишен свири на цигулка, а впоследствие започва да се занимава със саксофон и акордеон. Според самия актьор музиката му дава възможност да прави неща, които не може да прави нито в театъра, нито в киното.     

   

Ето някои реплики от негови филми:

"Факт е, че имах едно предаване с такова заглавие – то се казваше "Как ще ги стигнем… с Тодор Колев". Многоточието точно това значи – че никога няма да ги стигнем." (Отговор на въпрос "Ще ги стигнем ли някога американците?")

"Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може." ("Господин за един ден")

"Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка." (към жена си, която отново е бременна в "Господин за един ден")

„Икономията е майка на мизерията." ("Опасен чар")

"Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип". ("Опасен чар")

"Слушай, брат’чед, какви са тия оставки? Няма да дезертираме! Науката е като хорото – хванеш ли се веднъж – край!" ("Двойникът").

 

BIG5.BG                                        

Медия

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни