Четвъртък, 29 Септември 2022

Събота, 18 Февруари 2017 17:44

Сергей Лавров обяви край на световния ред, доминиран от Запада

Москва иска да създаде "прагматични" отношения със Съединените щати, заяви руският външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров обяви край на световния ред, доминиран от Запада, и заяви, че Москва иска да създаде "прагматични" отношения със Съединените щати.

"Надявам се, че светът ще избере един демократичен световен ред – „постзападен", каза той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Лавров също така подчерта, че Москва иска да изгради отношения с Вашингтон, които са "практични, с взаимно уважение и признание за нашата отговорност за глобалната стабилност".

„Двете страни никога не са били в пряк конфликт“, каза той и дори призова за "общо пространство на добросъседски отношения от Ванкувър до Владивосток".

Конференцията, която ще продължи до 19 февруари, събра в Мюнхен над 30 световни лидери, 47 външни министри и 30 министъра на отбраната. Сред тях е американският вицепрезидент Майк Пенс и секретарят по вътрешна сигурност Джон Кели.

Тази година форумът се разглежда като първа възможност Вашингтон да заяви ясната си позиция по ключови външнополитически въпроси. Сред тях е и подобряването на отношенията с Русия, въпреки продължаващата криза в Украйна.

Според анализаторите Москва е в нетърпеливо очакване Доналд Тръмп да направи обещание за подобряване на отношенията между двете страни, стигнали дъното след Студената война, санкциите на Барак Обама заради кризата в Украйна и обвинението, че руски хакери са манипулирали президентския вот в САЩ.

По време на кампанията си Тръмп многократно похвали руския президент Владимир Путин и изрази готовността си да работи с него в борбата с тероризма.

Междувременно европейските лидери предупреждават новата американска администрация да не приема трансатлантическите връзки за даденост.

Затова, малко преди речта на Лавров, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че Европа и НАТО имат пълната подкрепа на САЩ.

"Съединените щати са и винаги ще бъдат най-големият ви съюзник. Бъдете сигурни, че президентът Тръмп и нашите хора са наистина посветени на трансатлантическия съюз", каза той. Пенс допълни, че САЩ няма да отстъпи в борбата за мир между Киев и Москва.

В Брюксел този четвъртък министърът на отбраната на Джеймс Матис заяви, че Русия трябва първо „да докаже себе си" и да спазва международното право, за да се нормализира обстановката в Украйна. Той посочи още, че трансатлантическата връзка е по-силна от всякога.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пък каза, че ще предприеме „твърда линия“ в отношенията си с Русия.

По време на мюнхенската конференция германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление, че Европа така и не е успяла да постигне стабилна връзка с Русия през последните 25 години.

"Аз няма да се откажа от търсенето на начин за по-добри отношения с Русия, въпреки нашите различни мнения по много въпроси," каза тя, защитавайки международното сътрудничество. /АФП

 

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни