Неделя, 14 Август 2022

Четвъртък, 02 Март 2017 17:35

Мая Манолова сезира Конституционния съд заради част от реформата в МВР

Позицията на омбудсмана е, че въпросните текстове водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от служителите в МВР

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради намалените права на някои полицейските служители. Намаляването бе част от административната реформа в системата и влезе в сила от 1 февруари 2017 г.

Позицията на Манолова е, че тези текстове в Закона за МВР водят до неблагоприятни социални последици за голяма част от полицаите и пряко противоречат на Конституцията, съобщи пресцентърът на омбудсмана.

"Повод за искането е огромното недоволство на работещите и синдикатите в системата на МВР, в резултат на което в институцията се проведе дискусия с участието и на двамата зам.-министри Маринела Белева и Венцислав Катинов. Още тогава омбудсманът обяви, че ще се застъпи за отнетите вече предоставени социални, пенсионни, осигурителни и професионални права на работещите в МВР", пише в съобщението.

"На практика техните правоотношения се преобразуват по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда, което води до хаос, объркване сред служителите и засяга престижа и авторитета на службата. Работещите в МВР губят мотивация, защото е нарушено чувството за справедливост", аргументира се още Манолова.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни