Неделя, 14 Август 2022

Неделя, 19 Март 2017 15:08

Плевнелиев даде съвет на Радев за Русия и разкри своите намерения

Според него Радев разединява ЕС заедно с Путин

На фона на многобройните вълнения в страната ни бившият президент Росен Плевнелиев продължава да не се отказва от темата за Русия, въпреки, че вече отдавна не е във властта и не задава курса на държавата. В ефира на bTV Плевнелиев изрази надежда неговият приемник Румен Радев да заклейми Москва като страна, която се меси в българските дела. Той се обяви също против визитата на руския президент Владимир Путин в България, която може да се осъществи по случай честванията на 140-ата годишнина от освобождението на България.

„Бих се радвал българският президент да посочи и Русия (като страна, която се меси в българските дела). Има много партии, които се финансират от Русия. Абсолютно съм убеден, че и Русия се меси във вътрешните дела на България. Политически субекти се финансират с руски пари”, каза Плевнелиев. По думите му, има много доклади за това. Той обаче отказа да назове политическите субекти, които получават руски пари. Плевнелиев се измъкна от въпроса, казвайки, че президент не може да изнася данни за националната сигурност.

Плевнелиев скочи и срещу възможността руският президент Владимир Путин да посети България по случай честването на 140 години от освобождението на страната. „България трябва да си дава сметка, кои са нашите стратегически приоритети. Какво ние искаме да постигнем? Още повече, че на 3 март през идната година ние ще сме председатели на Европейския съвет. България ще задава посоката и приоритетите. Всички наши европейски партньори много внимателно ще следят за какво се борим ние - да разделим или заздравим този уникален съюз?”, каза Плевнелиев.

Според него посещението на руския държавен глава по случай честването на освобождението на страната ни би било неуместно. „Към момента за мен е повече от ясно, че Путин се опитва да дестабилизира и раздели ЕС. Много често чухме оценките на водещите европейски политици по тази тема. Доналд Туск излезе с категорична позиция, зад която застанаха всички”, каза той.

Плевнелиев е на мнение, че всяко посещение на Путин е доста проблемно във всяка една държава. Той също размаха пръст на Румен Радев, като каза, че трябва да подкрепя курса на Брюксел спрямо Крим и Русия като цяло, особено в месеците на подготовката на председателството на ЕС да работи за съединение, а не за разединение.

Плевнелиев потвърди, че не е изключил възможността да се кандидатира отново за президент. По думите му той все още е млад, амбициозен и енергичен, и обикаля целия свят. По-рано той заяви, че „не иска мандат след мандат, но първият му мандат може да не е последният”.

Бившият държавен глава коментира и скандала около „София Тех Парк”. „Не виждам как проектът е на минус, след като парите са инвестирани в сгради и земя, които тепърва ще се изплащат. Това, което аз виждам, са 3 проблема. Има забавяне с реализацията на втора фаза. Има голям интерес от ИТ компании, които искат да отидат там, но министерството на икономиката не им дава зелена светлина”, каза Плевнелиев.

Бившият президент призова собственикът на „Уолтопия” г-н Пенчев да повярва в идеята „София Тех Парк”. Той обясни, че „София Тех Парк” е една иновационна система, която не се е превърнала в хранилка на държавни чиновници.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни