Четвъртък, 29 Септември 2022

Събота, 15 Април 2017 12:52

Александър Симов: Българите носим някаква форма на токсична самоомраза към себе си

Симов за бъдещето на кирилицата, отношението ни към родния език и желанието на Казахстан да я замени с латиница

"Да, знам, че над страната надвисва политическо и интелектуално бедствие, наречено "Коалиция ГЕРБ - ОП", което ще ни удари като торнадо карибски остров, но днес, за разнообразие, ще си поговорим за една друга мозъчна катастрофа. Защо ли ми трябваше да се зачета в коментарите в сайта "Дневник" под дописка със заглавие "Казахстан сменя кирилицата с латиница". Изгубих съня си, честно. Не съм подозирал, че живея в една държава с хора, които са в състояние да напишат подобни неща. Преди да кажа няколко думи ще се опитам да ви дам подбрана извадка, която ми коства два милиона изхабени нерви:
"Латиницата навлиза бързо в България. Тя се използва масово. Кирилицата е пригодена за българския език обезобразена и модифицирана гръцка азбука. По-напредналата част от славяните също пише на латиница. Така ще стане стане неминуемо и с българския. Още повече, че младите я предпочитат. Колкото по-рано, по-добре за България. Предимствата на латиницата са много. Кирилицата е просто едно недоразумение"
"Накрая ще си останем само ние, македонците и руснаците да ползваме кирилските букви... Уж славянска азбука, пък повечето народи, които я ползваха бяха монголско-тюркски".
"В България вече не можеш да правиш конкурентен бизнес на български"
"Кирилицата е един много,ама много бездарен и некадърен опит да се адаптира ГРЪЦКАТА ПИСМЕНОСТ към българския език...Нормален ход с цел ДА СЕ ДАДЕ РЕШИТЕЛЕН ОТПОР НА РУСИФИКАЦИЯТА и свързаните с нея ИМПЕРСКИ МЕРАЦИ НА РУСИЯ КЪМ КАЗАХСТАН. Впрочем точно заради това преди около 2 века и РУМЪНИЯ ПРИЕМА ЛАТИНИЦАТА на мястото на кирилицата..."
"Дам, за разлика от нашата нелепа кирилица, латиницата е много богата и затова изброените от теб народи имат точки, чертички, лястовици, липса на гласни в цяла дума и прочие подобрения за да си докарат езика или другия вариант - писане и четене нищо общо"
"От кирилицата няма полза, а само вреди. Все едно да шофираш с обратно движение - това може да си го позволят велики страни като Англия или Япония, но за бълха като България е глупаво да се дели от света и стандартите"
Ще спра дотук, защото стомахът ми не може да издържи повече. Във форума, длъжен съм да го отбележа, има и много стойностни мнения, които се опитват да воюват с това скудоумие, но, опасявам се, тъпотията в този си вид е непобедима, защото е нагла, самоуверена и твърдо антинационална. Това е някаква форма на токсична самоомраза към себе си, която може би трябва да бъде класифицирана като психологично разстройство. На всичкото отгоре тя почива на тотално историческо невежеството. Кирилицата била средство за русификация. Якооо. А защо да не е за българификация, особено като се има предвид, че ние сме я дали на руснаците, а?
А казахстанската позиция е налудна, защото, ако Казахстан иска да се връща към някаква традиции, трябва да приеме арабската писменост. Но смяната на азбуките означава, че стотици хиляди издадени на кирилица книги ще бъдат недостъпни за хората само след едно поколение, ама кой да го мисли...
В прочетените мнения обаче имаше и нещо положително. За първи път от много време насам изпитах истинска гордост от нашата кирилица, дадох си сметка как тя е част от моята мисъл и се почувствах щастлив от факта, че аз знам мястото си в тази вселена, за разлика от много недоразумения, които са заключени в мрачни лабиринти, от където изход никога няма да има..."

Александър Симов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни