Четвъртък, 29 Септември 2022

Сряда, 26 Април 2017 12:14

България е на ръба на тежка катастрофа заради лошите икономически показатели и бедността

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев

България е на ръба на тежка катастрофа заради лошите икономически показатели и бедността. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев по повод последните данни на Евростат, че 35% от населението у нас изпитва тежки материални затруднения.

Според проф. Дуранкев, в България не икономиката работи за населението, а населението работи за икономиката. „Ние сме в една много тежка демографска катастрофа и пенсионерски геноцид. Не само имаме намаляване на българското население, но имаме влошаване на качеството. Това не е тайна от училища и университети. Третият проблем е безработицата. Тя също води до мизерия. През 2016 година имаме 250 хиляди безработни от трудоспособното население и това са хора на прага на изключването. Това са хората в риск“, подчерта икономистът.

Най-лошото е показателят за реалното потребление на човек, защото и тук се очертава една много сериозна катастрофална ситуация, смята проф. Дуранкев. Докато този модел ще продължава да действа, по-голямата част от населението на страната ще бъде системно бедна – хората ще се намират в рисково положение. По думите му, големите диспропорции, които съществуват между бедните и богатите страни показват, че механизмите на разпределение и преразпределение са погрешни.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни