Четвъртък, 29 Септември 2022

Четвъртък, 25 Май 2017 12:39

Станишев: Подкрепям позицията на президента Радев за разсекретяване на стенограмата на КСНС

Това ще покаже, че БСП спаси банковата система

"Подкрепям позицията на президента Радев за разсекретяване на стенограмата от заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. Самият аз съм заявявал такова искане нееднократно и публично, защото темата е чувствителна за обществото. Засегнати са интересите не просто на вложителите на една банка, но и цялата икономическа и фискална стабилност на държавата."

Така Сергей Станишев коментира казуса с публичността на стенограмата от заседанието на КСНС, съобщиха от кабинета на лидера на ПЕС. В писмо до президента той даде своето съгласие за разсекретяването на документа.

"Публичността на тази стенограма ще направи ясна позицията на БСП в онзи момент, която единственa отстояваше националния интерес. Ние отидохме на заседанието с ясна цел - държавата да застане като гарант на банковата система, като се обявим срещу една авнатюра с явни политически задачи. Заседанието бе не толкова за КТБ, колкото за рисковете пред цялата банкова система и икономиката", заявява още Станишев.

По думите му ГЕРБ и ДПС са искали въвеждане на банкова ваканция, като дори е планирано извънредно заседание на Народното събрание, за да бъде гласувана.

"КСНС беше финален етап от десетдневни совалки и невероятен натиск за обявяването на "ваканцията". С такова решение щеше да бъдат изложени на огромен риск икономическата и фискалната стабилност на държавата; да се застрашат правата на милиони български граждани, а политически предизвиканата паника да срути банковата система у нас", уточнява Станишев.

Той допълва, че БСП са се противопоставили на идеята.

"За да защити българските граждани, моята партия направи тежки компромиси за своя сметка. Но благодарение на този щит България не рискува стабилността си и имиджа си на държава-член на ЕС с работеща банкова система. В противен случай, последиците за всеки българин и за държавата като цяло щяха да бъдат катастрофални", заявява лидерът на ПЕС

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни