Сряда, 31 Май 2023

Сряда, 07 Юни 2017 17:58

Сотир Цацаров: Президентът показа детайлно познание на проблемите в съдебните системи

"Горе се води един съвсем нормален и един професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа", заяви главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с президента Румен Радев по негова покана, за да разговаря за съдебната реформа. Вчера след срещата си с държавния глава шефът на ВКС Лозан Панов поиска предсрочни избори за Велико народно събрание заради прокуратурата.

От "Дондуков" 2 съобщиха, че водещи акценти на разговора са били подобряването на механизмите за взаимодействие между институциите, ангажирани в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Президентът Радев потвърди готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието.

"Горе се води един съвсем нормален и един професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа", заяви на излизане от "Дондуков" 2 главният прокурор Сотир Цацаров.

„Свидетел съм на едно изключително добро и детайлно познаване на съдебната система и на всички елементи, органи в нея от страна на президента. Той потвърди това, което е общо разбиране - проблемът или начинът за решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всички проблеми в съдебната система. Следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. Възприемам го напълно“, заяви Цацаров.

„Не мисля, че в президентската институция трябва да се търсят вини. В същото време не мисля, че аз имам право в президентската институция и пред държавния глава да разговарям за вина, била тя за вина на институция или на конкретно лице. Най-малко уважението и към президентската институция, а и към съдебната власт не позволява в тази сграда да бъдат решавани институционални противоречия, а не дай Боже, и лични““, допълни главният прокурор.

По отношение на идеята за промяна на Конституцията главният прокурор изрази отрицателното си мнение.

„Казах и своето мнение, което е крайно отрицателно. Прокуратурата е оценявана и в момента – дали правилно, или не, като институция, която е безконтролният едва ли не виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното й положения и я превърнем в една отделна независима и самостоятелна институция няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?“, попита Цацаров.

„Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на Лозан Панов. Мнение, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-после беше казано на глас. Не разбирам защо само беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до черешката на тортата – Прокуратурата вън от съдебната власт. Г-н Панов има право на мнение, единствения ми съвет е да събере колегите си във ВКС и да попита дали поддържат това негово становище“, коментира още той.

На въпрос с какво е заплаха за Лозан Панов и бившия правосъден министър Христо Иванов, за да бъде атакувана така Прокуратурата, Цацаров коментира: „Аз не се схващам като заплаха или мишена за някого. Достатъчно време съм работил тази професия, за да знам, че не ме е страх“.

„За какво е промяна в Конституцията. Отварянето на темата за промяна в Конституцията има значение за тези, които не успяха да реализират и 3% на парламентарните избори. На тях не им остана нищо друго, освен отново да издигнат лозунга за съдебна реформа. Отделен въпрос е, че практическите и професионални познания за съдебна реформа са под нивото на 2.99, колкото успяха и да вземат изборите“, заяви главният прокурор. „Съдебната реформа за тези хора в момента е лозунг. Някой чул ли е една конкретна идея? Не, само лозунги – съдебна реформа и виновна Прокуратура. Аз не казвам, че е невинна. Държавният глава беше много прав – комплексният подход изисква да гледаме кривиците на всеки, да не използваме това съдебна реформа, съд, прокуратура, противопоставяне, за да си реализираме долните политически цели“, допълни Цацаров.

„Аз засегнах при президента темата „ЦУМ-гейт". Казах ясно, че трябва да се въведат правила, но те трябва да важат за всички.", каза още той и допълни, че и президентът, според него, споделя това мнение.

"Президентът ме информира, че е разпоредил веднага проверка, след като е научил от Лозан Панов за развъртените болтове на колата му. Прокуратурата не е информирана нито от шофьора на НСО, нито от Лозан Панов. Днес в 12.00 часа военните прокурори извършват детайлна проверка на случая. Извършва се съответната проверка в НСО, а военна прокуратура проверява всичко това. Резултатите ще бъдат публични", отсече Сотир Цацаров.

"В нашата професия място за страхливи няма. Мен не ме е страх. Ще разговарям с военната прокуратура всички резултати от проверката да бъдат публични", обясни главният прокурор. По думите му НСО е трябвало веднага да сезира компетентните органи - не само прокуратурата, но и президента, тъй като службата е пряко подчинена на държавния глава.

"Софийски градски съд не е дал абсолютно никакви материали по разследването за използването на СРС-та срещу дипломати у нас", коментира главният прокурор на въпрос за писмото на шефа на Софийски градски съд Калоян Топалов.

"На 15 юли ще бъде внесено обвинението срещу фалита на КТБ. Ако в стенограмите за КТБ не се съдържа класифицирана информация, която да брани националната ни сигурност, какво скрито тогава трябва да остане нея? Въпросите, които се поставят спрямо стенограмите, неизбежно ще получат своя отговор в съда. Тогава какво има да се крие?", риторично попита Сотир Цацаров.

"Не виждам какво толкова има в тези стенограми, че да остане скрито", каза още главният прокурор.

"Не е нужна европейска проверка за "Наглите". Всичко това, което дойде от Европейския съюз не е проверка, а технически доклад, помощ за съдебната ни система. Това е проверка само в устата на Христо Иванов. Това не е проверка, от помощ никой не трябва да се пази", заключи обвинител №1.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни