Четвъртък, 29 Септември 2022

Четвъртък, 08 Юни 2017 11:03

Проф. Боян Дуранкев: България има шанс да влезе в еврозоната през следващите между 5 и 7 години

Според икономиста тя предоставя позитиви, от които и страната ни ще може да се възползва

България има шанс да влезе в еврозоната през следващите между 5 и 7 години. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

По думите му страната ни е в чакалнята на еврозоната още с присъединяването си към Европейския съюз, като въвеждането на еврото е наше право и задължение. Според проф. Дуранкев три са обаче проблемните области, за които трябва да бъде намерено решение, като крайният срок за това е до 2025 година.

„Една от трите проблемни области, които бяха белязани отвън от зам.-председателя на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровски – той твърди, че имаме ниска степен на сближаване на икономиката ни, спрямо средноевропейските нива. Това е огромен проблем за България. Второ, имаме дисбаланси в икономиката и в банковата система. И трето, имаме неясен засега механизъм за точно определяна на минималната работна заплата. Тези три проблемни области трябва да бъдат разрешени в обозримото бъдеще, като то е до 2025 г. Ако в една от трите проблемни области постигнем успех в следващите година и половина, две, три – ще е голям напредък. За останалите 3 до 5 години може да се каже, че е напълно вероятно да се случи“, отбеляза той.

Проф. Боян Дуранкев добави още, че България би усетила единствено положителен ефект от присъединяването си в еврозоната, като валутният резерв ще стане излишен, всички дългове на страната ще могат да бъдат върнати и останалите средства да се използват за инвестиции. Според икономиста Еврозоната предоставя позитиви, от които и страната ни ще може да се възползва, като намаляване на безработицата и увеличение на минималните работни заплати.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни