Сряда, 30 Ноември 2022

Събота, 10 Юни 2017 14:06

Лозан Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза

Съдебната система е най удобната изтривалка, каза шефът на ВКС

"Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза", каза председателят на ВКС Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите.

"Причината за ниското доверие се крие и у самите нас. Царят отдавна е гол. Най-глупавото е да си кажем, че нещата не са такива, каквито са", посочи Панов, цитиран от "Дарик". Той призова съдиите да кажат, че са способни да се борят за справедливостта, да покажат кои магистрати са достойни, често недостатъците са маскирани зад различни текстове в законодателството.

"Съдебната система винаги е била най удобната изтривалка. Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура", коментира Панов.

"Знам за хора, които треперят, че при критика към тях могат да загубят работата си, даде пример Панов и продължи с думите, че непоносимият макроклимат задушава съдията. Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме", каза още Панов и отново припомни, че с годините качеството на правораздаване намалява.

"Време е да си кажем истината за да стигнем до най-важния консенсус - в каква система искаме да работим. Да се почувстваме общност, но само ако се обединим зад ценности. Да не се допуска принципът "разделяй и владей", да се вслушваме в съвестта си, която знае правилните отговори, другото е обида за съдията", подчерта шефът на ВКС.

След него председателят на ВАС Георги Колев заяви, че не е подготвил изявление. Той призова колегите си да не позволяват да бъдат убеждавани, че системата не работи. Има грешки, но системата работи, каза Колев. Не позволявайте да ви казват, че сте на такова равнище, че следва да има лечение от цироза, каза още той.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни