Сряда, 30 Ноември 2022

Сряда, 14 Юни 2017 11:25

Жаблянов: Законопректът на ГЕРБ за мажоритарен вот ще ограничи демокрацията и ще доведе до хаос

Въвличат и президента в парламентарните избори, което е безотговорно спрямо Конституцията

Позицията на БСП за мажоритарния вот е ясна. Вчера гласувахме против предложения от ГЕРБ законопроект в правна комисия. Законопроектът е изключително некачествен, написан е набързо и не води до никаква мажоритарна система и ще създаде изборен хаос в страната. Това каза по бТВ заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „БСП за България” Валери Жаблянов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той посочи, че предложената от ГЕРБ мажоритарна система е многократно по-скъпа от пропорционалната.

„Депутатите не са пощенска кутия, а трябва да имат ясна позиция за сигурността на държавата, както и за избирателната система, която да следва основни конституционни принципи, какъвто е принципът на плурализма”, каза още Валери Жаблянов.

„Когато ГЕРБ предлагат изцяло мажоритарна система, трябва да обяснят защо я няма никъде на европейския континент”, подчерта той.

Жаблянов заяви, че ако ГЕРБ наистина искат въвеждане на подобна избирателна система, ще ограничат демокрацията в страната, правата на гражданите и не на последно място, тази система ще е за богатите хора.

Той за пореден път обясни на управляващите, че БСП има политическа позиция по въпроса, обявена веднага след резултатите от референдума, а именно смесена избирателна система.

„Тя съчетава елементите на пропорционалния и мажоритарния избор и дава демократични гаранции на изборите, каквито не дава проектът на ГЕРБ”, посочи зам.-председателят на парламента.

„Това, което предлагат от ГЕРБ, е нарушение на Конституцията. Те въвличат косвено президента в парламентарните избори чрез районирането. Това променя характера на държавното устройство. Недоумявам, как е възможно да се появят предложения за подобни текстове. Това е безотговорно отношение и към Конституцията на България”, каза още Валери Жаблянов.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни