Сряда, 30 Ноември 2022

Понеделник, 19 Юни 2017 13:34

Проф. Чуков: Нападението пред джамията – сходно с това на „Лондон Бридж”

Той подчерта, че най-вероятно не става въпрос за ислямски тероризъм

Атаката в Лондон от тази нощ може да е реакция на нападението от „Лондон бридж“. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. Според него случилото се снощи е част от вълната на насилие във Великобритания, но с обратен знак. Проф. Чуков подчерта, че най-вероятно не става въпрос за ислямски тероризъм.

„Прави впечатление, че наистина преди две седмици имаше много сходни компоненти. Отново има нает ван и отново нападателите са трима. Отново шофьорът е носил нож. Това, което ми направи впечатление, е, че в един от репортажите, базирани върху свидетелски показания, става ясно, че шофьорът е бил бял мъж и, забележете - гладко избръснат. Това подсказва, че за разлика от нападателите преди две седмици, които имаха брада, очевидно става въпрос за атака, сходна като външен вид, но с по-различно съдържание. Според мен по-скоро става въпрос за реакция на определени кръгове в британското общество, които не са съгласни с атаките, на които ние станахме свидетели“, обясни проф. Чуков.

Той обърна внимание на факта, че залавянето на извършителя подсказва, че нападението не е било добре подготвено. Според проф. Владимир Чуков до края на деня ще стане ясно кои точно за нападателите.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни