Сряда, 30 Ноември 2022

Четвъртък, 29 Юни 2017 17:16

Борисов: Обединеното кралство да си плати на ЕС

Защитата на правата на гражданите трябва да бъде основен приоритет в преговорите по Брекзит, заяви министър председателят

„България е подготвена да поеме своите отговорности като председател на Съвета ЕС от началото на 2018 г. и да подкрепи преговорния екип в процеса по Брекзит. Разчитаме на Вас като гарант за прозрачността на преговорите”, заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща в Загреб с Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕК за Брекзит.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България подкрепя издигането на въпросите за правата на гражданите като първостепенен приоритет. По думите му, за целта в бъдещото споразумение за оттегляне следва да бъде заложен недискриминационен и ефективно приложим механизъм, който да създаде правна сигурност за дългосрочно и постоянно пребиваващите в страната европейски граждани.

Борисов подчерта особената си загриженост по отношение на големия брой студенти във Великобритания.

„За България принципът на единството на Общността в преговорите с Обединеното кралство е много важен, затова от ключово значение ще бъде постигането на споразумение за оттегляне, което по справедлив и балансиран начин да гарантира интересите на всички държави членки и на техните граждани“, заяви българският министър-председател.

Той изрази надежда, че и след Брекзит Европейският съюз и Великобритания ще останат партньори в области като сигурността и борбата с тероризма.

Борисов и Барние изразиха общо мнение за изключителната важност на уреждането на финансовите задължения на Обединеното кралство към ЕС въз основа на принципа на изпълнение на всички поети ангажименти. Придържането към този подход ще способства за минимизирането на негативните ефекти върху бюджета на ЕС и не би довело до промени във вноските на държавите членки в бюджета на Съюза.

Премиерът Борисов пристига в Дубровник днес за официалното откриване на паметна плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II. Паметникът е символ на историческите връзки между България и Хърватия и на почит към нашите предци.

При посещението си министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

На 1 юли в Страсбург премиерът Бойко Борисов ще присъства на възпоменателната церемония по повод кончината на бившия канцлер на Германия Хелмут Кол.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни