Сряда, 30 Ноември 2022

Събота, 15 Юли 2017 11:46

Вежди Рашидов: Паметникът на НДК е направен, за да бъде точно там!

"Подадох сигнал срещу Боршош, заминах на почивка и като се върнах вече не бях принципал на НДК", разказа бившият министър на културата пред БТВ.

"Имаше предложение Боршош да управлява НДК, аз го назначих. Това бе във втория ми мандат. Драмата не е в това. В НДК вече текат следствия, нека органите си свършат работата. Положението беше простичко, когато аз поех НДК, в сметките му имаше 3 милиона печалба, малко по-късно станаха 9 милиона. Така го наследи Боршош. Оли Груева има много опит, беше шеф на културния център в Берлин и затова я назначих за втори директор на НДК. Много скоро тя ми подаде сигнал, много притеснена от недостига на заплати. Аз управлявах едно Министерство на културата за цяла България, в което има 140 човека, а в НДК работят 300. Направих проверка и поисках финансов отчет от Боршош. Оказа се, че разходите са по-високи от приходите и НДК работи на дефицит. Подадох сигнал, заминах на почивка и като се върнах вече не бях принципал", разказа Вежди Рашидов пред БТВ.

"Г-жа Нинова може да каже каквото си поиска. Позицията на правителството за "Бузлуджа" е държавно. Паметниците на българска земя са единствено национални паметници. Валери Симеонов е прав. Ако Нинова вземе "Бузлуджа", то Симеонов да вземе Шипка", каза още Вежди Рашидов.

"Нинова прави политически игри и евтин пиар. Нито партията може да го вземе, нито държавата. Трябват минимум 30 милиона инвестиции, за да го стегнат. От къде ще ги извадят?", пита депутатът от ГЕРБ.

"Запалването на крана на НДК е най-искрена вандалщина. Държава, в която сутрин, обед и вечер се събарят паметници, няма място за мои произведения. Паметникът е рухнал, защото от 40 години не се обгрижва. Собствениците трябва да се грижат за собствената си собственост. Фандъкова не го е разрушила, не трябва да обвиняваме нея. Общината е проявила безстопанственост. Аз съм "за" всеки паметник.

България скоро ще започне да прилича на гробища от тая вечна памет. Трябва да вложим малко естетика", обясни Рашидов.

"Паметникът на НДК е направен, за да бъде точно там. Ние сме много говорящи, всичко знаем. Кой ли не се изказа по всички въпроси?", пита той.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни