Сряда, 30 Ноември 2022

Неделя, 23 Юли 2017 11:53

Психологът Росен Йорданов: Цялото общо общество толерира селските бабаити

Колкото едно общество е по-примитивно, толкова е по-търпимо към тези неща

Проблемът е в това, че много големи слоеве от българското население – и т. нар. „елитни”, биват възпитавани в норми, които се доближават до този начин на функциониране – саморазправа по улиците, арогантно поведение, простотия навсякъде”.

Това коментира в студиото на „Тази неделя” по бТВ последните прояви на насилие, включително и с междуетнически елемент, психологът Росен Йорданов.

„Не бих искал да обвинявам цялата ромска общност за това, че някакъв неин представител се е изявил като върл простак или като селски бабаит. Проблемът е, че цялото общо общество толерира селските бабаити. Цялото общество – като се започне от висши държавни нива… Хора, които демонстрират този бабаитизъм”, добави той.

„Не е въпросът до етническата общност – макар че го има. Тук проблемът е с това, че циганите, са представители на онази част от обществото, която функционира на много примитивно ниво и като цяло е толерантна към насилието и агресията. Колкото едно общество е по-примитивно, толкова е по-толерантно към тези неща.

Този феномен на бабаитлъка, за съжаление – въпреки че уж ставаме по-цивилизована нация – бива толериран.

Защото полицията няма никакъв респект; всичко, което се случва, ни го съобщава говорителката на главния прокурор, дори и за инцидент в село Петручево. Защото, когато почне едно дело, всички казват „А, той ще се измъкне”… Значи не само богатите хора се измъкват, измъкват се и най-арогантните безпардонни и вулгарни хулигани. Това е проблемът”, коментира той.

„Не искам да живея в такова общество и съм възмутен. Достатъчно е да излезете на улицата и да видите за какво става дума – на всяка втора пряка те дебне някой хулиган, който може да направи всичко”, каза още той.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни