Сряда, 30 Ноември 2022

Сряда, 09 Август 2017 10:51

БСП ще даде случая с „Полимери”–Девня на прокуратурата

Депутатът Атанас Костадинов смята, че България бърза от 30 години и не е стигнала до никъде

„Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични инвестиции” Това заяви в ефира на bTV народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов по повод възможността чрез Закона за околната среда да се обжалва само на една инстанция.

По думите му идеята на левицата е да се даде бърза писта за инвестиционни проекти, но на 2 инстанции с по максимум 3 месеца, общо 6. Той обясни, че и от ветото на президента става ясно, че чл. 15, чл. 55 и чл. 125 от Конституцията ни са нарушени и засягат правата на гражданите, опазването на околната среда и функциите на Административния съд.

„Когато се въвежда едноинстанционно производство и отказваме възможността на гражданите да има касационно произнасяне по тяхна жалба, се ограничава контролът върху съдебните решения и решенията на органа, който ги е издал. За въпроси от огромен публичен интерес това е недопустимо”, категоричен бе той.

Според него България от 30 години бърза и се вижда до какво състояние сме стигнали.

„Голямото бързане, без да се съобразяват устойчивите решения с него, довежда до лош резултат”, каза още социалистът.

Костадинов обясни, че в рамките на Комисията по околната среда и водите в НС е бил обсъден експертно въпроса и има принципни различия между позицията на управляващите и тази на левицата.

„Принципът на устойчивото развитие, който провеждаме и който касае икономически, социални и екологични императиви да бъдат в цялост, не ни позволяват политически да подкрепим премахване на двуинстанционното производство. Трябва да има релевантно правно обслужване на въпросите от национален и стратегически характер. Това дава и Конституцията в своите разпоредби”, коментира депутатът от левицата.

Костадинов заяви, че с предложенията си БСП казва на инвеститорите и общините: „Подкрепяме бърза писта и не желаем никой да използва българското законодателство за спиране на проекти, особено стратегически. Никога няма да отстъпим от двуинстанционното производство".

Даваме случая с „Полимери” – Девня на прокуратурата

„Зададох въпрос на финансовия министър относно „Полимери” – Девня. На него обаче не получих надежден отговор, но получих съвет да се обърна към прокуратурата и аз реших да се възползвам”, посочи Атанас Костадинов и припомни, че и премиерът е заявил, че прокуратурата трябва да се занимае със случая.

Той обясни, че се касае за източване на държавния бюджет с около 15 млн. лв., следствие на решение на Министерски съвет за утилизацията и обезвреждането на опасен отпадък на бившата площадка на "Полимери" Девня.

Костадинов подчерта още, че има информация, че това може да бъде извършено с 4 млн. лв. Депутатът от левицата поясни, че 2015 г. областният управител отправя запитване на чуждестранни фирми за цената, на която може да се извърши утилизацията и обезвреждането и в отговора става ясно, че с транспортните разходи цената е около 700 евро на тон.

„Обществената поръчка, която е спечелена през 2017 г. и в следствие е подписан договор, КЗК обявява за незаконосъобразна, а областният управител е глобен с 65 хил. лв. Поръчката е била на стойност 2 700 евро на тон”, подчерта Атанас Костадинов.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни