Неделя, 04 Декември 2022

Понеделник, 14 Август 2017 11:57

Бойко Рашков: Някой иска да върне времето на безконтролно подслушване

Симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в Бюрото

За 4 години успяхме да намалим прилагането на специалните разузнавателни средства (СРС) в пъти. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков.

Само за този кратък срок откакто съществува Бюрото успяхме да ограничим прилагането на СРС. В момента в България подслушването е напълно в съответствие с европейските стандарти в тази област.

Рашков изрази увереност, че държавни институции искат да върнат безконтролното подслушване. И посочи органите които стоят за това.

Прокуратурата и ДАНС очевидно не харесват дейността на бюрото, това че си вършим работата. Някой иска да върне времето назад, времето на безконтролното подслушване. Не излиза на повърхността някакъв център, който да ръководи тази дейност.

Имаше време, когато ДАНС искаше в абсолютно противоречие със закона да подслушва граждани. Дали е Държавна сигурност, дали е ДАНС, това ще се види, обясни той. Симбиозата, която се получи в последните години между прокуратурата и ДАНС, никак не е случайна, каза още Бойко Рашков. По време на целия разговор Рашков подчертаваше - Агенция Държавна сигурност, вместо ДАНС, за да направи алюзията за бившата ДС.

Имам обяснение за това, че не публикуваха мое интервю в "24 часа" със зависимостите, които станаха повсеместни, каза председателят на Бюрото за контрол на СРС .

"За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в Бюрото", каза Рашков коментар по случая с Гатев. Припомняме, че в края на юли прокуратурата поиска от председателя на ДАНС да отнеме допуска на Гатев до класифицирана информация", заяви той.

Рашков коментира публикации в медиите от последните дни, че се подготвя досъдебно производство и дори арест за почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Не би трябвало да има разнобой и конфликт между прокуратурата и ДПС. Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо, че щяло да се образува производство срещу лидер от ДПС, аз не искам да въвличам Бюрото в тези битки, то е независим орган", коментира Рашков.

Симбиозата, която се получи в последните години между прокуратурата и ДАНС, никак не е случайна, каза още Бойко Рашков. СРС е полезно средство, доколкото е в рамките на закона. Когато е извън закона, вреди, посочи още той.

СРС е полезно средство, доколкото е в рамките на закона. Когато е извън закона, вреди, посочи Рашков. Той заяви, че днес масово се подсушват политици, журналисти, бизнесмени.

Според него мотивите, с които е отнет допускът до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на СРС Георги Гатев, са смехотворни.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни