Неделя, 03 Юли 2022

Четвъртък, 14 Май 2020 15:24

Петър Витанов: България закъсня с мерките за туризма и няма да отговори на европейските изисквания

Да принудим българите да почиват на нашето Черноморие чрез забрани е кауза, обречена на неуспех, категоричен е ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП

 

„Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ характер, но въвеждат редица принципи за безопасно възстановяване на туристическата услуга. Европейците ще направят 400 милиона туристически пътувания и ще похарчат около 200 милиарда евро през късното лято. И от нас зависи дали ще можем да се включим в този туристически сезон. Смятам, че това, което предлагат министрите Ангелкова и Ананиев – само по институционален, административен и забранителен път да се насочат български туристи към българското Черноморие, е кауза, обречена на неуспех“. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред БНР.

Той определи като дискриминационна идеята българските граждани, връщащи се от почивка в чужбина, да бъдат поставяни под 14 –дневна карантина, която обаче да не важи за пристигащите у нас чуждестранни туристи.

Според Витанов България е закъсняла с предприемането на мерки за възстановяване на бранша и трудно ще отговори на изискванията на ЕС. Той обясни, че принципите, на които се залага възстановяването на туристическата услуга, са свързани с информация за епидемиологичната обстановка и нивата на заболеваемост в страните от Европа, капацитета на здравната система. Тези данни ще бъдат въвеждани в интерактивна карта, на базата на която гражданите да избират къде да почиват, преценявайки нивата на риск.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Опасявам се, че едва ли бихме могли да спазим част от тези принципи, защото България например е  на последно място по тестване на населението. Подобни туристически стратегии се разглеждат от първия ден в страните от Европа, а ние като че ли пак останахме след събитията и представихме нашата едва последната седмица. И най-прекрасните мерки да бяха, те вече са много закъснели. Колко време ще е необходимо на пазара и на бизнеса, докато се адаптират? Докато това стане, сезонът ще свърши“, каза още Витанов.

Според него една от основните трудности на европейско ниво е липсата на координирани правила за всички държави. „Това, което считам, че трябва да се направи, е  общоевропейски план за по-координирано и бързо взимане на решения, за по-бързо отпадане на част от рестриктивните мерки относно свободата на придвижване. Защото в известна степен по отношение на стоките възстановихме  нормалното функциониране, но при свободата на движение на хора все още имаме сериозен проблем. Бихме искали да видим по-цялостно отваряне на границите, за да не се създават и ситуации като тези от миналата седмица със сезонните работници от България“, допълни Петър Витанов. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни