Петък, 01 Юли 2022

Петък, 15 Май 2020 19:05

Конституционалист: Васил Божков има правото да използва всички средства, за да се оневини

Той има право да дава неистинни обяснения, обясни д-р Атанас Славов в „Лице в лице“

 

В публикуваните от бизнесмена Васил Божков  текстови съобщения с „Vladi Goranov“ става ясно, че се обсъжда упражняване на правомощия от страна на Държавната комисия по хазарта. Потенциално може да става въпрос за търговия с влияние или за корупционна история. Ние тези неща не ги знаем. Имаме съобщения от обвиняем човек, който има право да говори всичко, без то да е вярно. Това е негово право на самозащита. Това заяви докторът по конституционно право Атанас Славов в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Божков и Vladi Goranov

Той коментира, че по конституция Васил Божков има правото да използва всички законни средства, за да се оневини. Сред тях той може да дава неистинни обяснения, да интерпретира произволни факти и като цяло да каже всичко, което обаче да не е вярно.

„За да се установи това е необходима техническа експертиза между двамата. Ако Горанов признае, че е воден такъв разговор, тогава започват въпросите“, коментира Славов.

По думите му във всички случаи, в които се изнася конкретна информация, за която има и материален носител, трябва да бъде извършена независима проверка.

Извънредното положение у нас

Според Славов парламентът и изпълнителната власт са длъжници на българските граждани, защото не са се съобразили с базисни стандарти. „Например, конституцията изисква, ако се засягат човешки права, ограничението им да е въведено в закон и ако това се прави, да има преценка за неговата необходимост и пропорционалност. Ние нямахме такава преценка“, уточни той.

Експертът, както и негови колеги, настоява да се спазват правните стандарти и конституцията. Според него извънредната ситуация предполага ръст в рейтинга на управляващите, но смята, че след като държавата се възроди активният политически дебат, който е отвъд коронавирус, ще се забележи корекция в рейтингите.

източник: bTV

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 15 Май 2020 19:05
  Почина Кирил Христосков – пазителят на културните ценности на Васил Божков

  Преди дни негови близки съобщиха, че е получил инсулт

   

 • Петък, 15 Май 2020 19:05
  "Вторият закон, пряко насочен срещу Васил Божков." Как се взима на прицел частен музей

  „Свободна Европа“ за създаването на закон, който да послужи за решаването на конкретен случай, свързан с Божков

 • Петък, 15 Май 2020 19:05
  ЕП отхвърли поправките за президента в резюлюцията за България

  Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

  С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, предаде БНР.

  Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни