Неделя, 03 Юли 2022

Понеделник, 18 Май 2020 10:46

Проф. Румен Гечев: Октоподът е оплел икономиката

Проф. Румен Гечев, член на Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Парламентът одобри създаването на временна комисия, която ще контролира как се изразходват средствата за преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса. Какви са очакванията за работата й? Наш гост е проф. Румен Гечев – член на комисията от квотата на „БСП за България“.

Проф. Гечев, Комисията бе създадена по идея и предложение на БСП, но не вашата кандидатура бе приета за председател – защо?


Румен Гечев: В четвъртък бяхме свидетели на нещо, което протича от доста години. И изборът на председател на комисията от ДПС е поредното доказателство, че фактически България е уникална страна в Европейския съюз, в която една партия, като колегите от ДПС, всъщност е управляващата партия от много години, а пък тези, които се водят управляващи, изпълняват заповедите на тези, които ги управляват. И наистина тук възникват поредица от въпроси. В крайна сметка БСП в продължение на много парламентарни дебати изваждаше факти и аргументи в потвърждение на това, че управляващите отклоняват ресурси от обществени поръчки, от обществени поръчки, свързани със средства от европейския съюз и други на близко обкръжение, на бизнес фигури, свързани с управляващите и фактически и реално управляващи. Така че беше много логично нашето предложение да има парламентарна комисия, която при тези комплицирани условия, при това изпитание за българската икономика и за българските граждани да се осигури някакъв контрол на средствата, които ще бъдат изразходвани. И сега се получава така, че тези, които ще вземат решения за изразходването на средствата, сами ще се контролират. Но все пак съществуването на комисията е плюс. Ние сме двама души, представители от фактически единствената опозиционна партия, която се оказа в парламента, и ще направим всичко възможно информацията, която получава комисията, да бъде предоставена и на българските граждани.


Водещ: Проф. Гечев, какво очаквате от работата на комисията?


Румен Гечев: При това положение не очаквам много, защото очевидно тази комисия най-вероятно ще изпълни същите функции като комисията, която също се оглавяваше от същия колега от ДПС, да кажем комисията, която разследваше изключително любопитните полети на правителствения самолет с компаниите от много интересни личности, придружаващи самия г-н Борисов, ако си спомняте. А спомняте ли си, как завърши тази комисия – с нула резултат. Времето за нейната работа беше удължено, след което нямаше никакъв доклад, всичко беше потулено. Така че аз не виждам сега, какво ново можем да очакваме. Но пак казвам, още не са заглъхнали скандалите и ние няма да позволим да заглъхнат от това, как Банката за развитие предоставя средства на близки на управлението, в това число и на фирми, свързани с депутати от ДПС. И сега те, моля ви се, ще следят как по-нататък ще бъдат разпределени средствата. Не знам, на мен това ми звучи изключително цинично и неприемливо. Но така е решил парламентът, ще работим. Но това, пак казвам, няма да ни попречи, тъй като ние освен комисията имаме и други източници на информация като народни представители, и поемаме ангажимента с колегите от БСП, че ще продължим да следим изключително внимателно, как ще бъдат изразходвани тези засега 4.5 милиарда, които декларира правителството.


Водещ: А вие имате ли сигнали за нарушение при изразходването на тези средства?


Румен Гечев: Сигналите са всекидневни. Последните два сигнала бяха, единият от това как се разпределят средствата от Българската банка за развитие (ББР) – всички станахме свидетели за това, че няколко фирми на олигарси се оказва, че получават десетки, а някои от тях – над 100 млн. лева, различни форми на кредит от ББР. А ББР, за която Законът за насърчителна банка беше създаден през 1996 година, с което аз емоционално съм свързан с тази банка, не е създаден да финансира олигарси, те да си рефинансират кредити или пък да се превеждат пари на фирми бухалкови, които обикалят и събират кредити, и не се знае дали тези пари въобще ще бъдат върнати. Или да кажем случаят тук, последният в Столична община и скандалите около него, където се оказва, че една приближена на властта фирма, също така известен олигарх с някакво име на горско животно, който е получил 18 млн. лева, чета в медиите, 18 млн. лева за почистване на сняг в период, в който не е имало нито една снежинка в София! Значи, грабежът е огромен, който се осъществява в България. Той се осъществява изключително нагло и на практика няма никакъв контрол, тъй като виждате, че в парламента фактически управляват от петте партии 4, които са представени в парламента. Единствената опозиционна партия е БСП, тъй като другата опозиционна партия няма да я коментирам, партия „Воля“, която гласува много „по-желязно“, отколкото в самата партия ГЕРБ, във всички случаи. Колегите от ДПС, винаги съм казвал, това си е тяхно право, но няма случай да се гласува бюджет, да се гласува оставка на правителство и други, при които те твърдо да не са заставали зад тази власт. И мисля, че това се вижда отлично от всички български граждани.


Водещ:Президентът лансира идеята да се изготви регистър за всички средства, дадени за преодоляване на последствията от разпространението на коронавируса. Такъв регистър ще се създаде ли? Комисията ще лобира ли за него?


Румен Гечев: Ние ще опитаме и ще предложим в комисията, тъй като предложението на президента Радев е разумно, логично и неговото изпълнение е задължително, тъй като става дума за пари на българските граждани, на данъкоплатците, на тези, които плащат данъци, тъй като тези, които получават парите, олигарсите, огромното болшинство от тях, както виждате, не плащат никакви данъци техните фирми. Така че ние плащаме данъците, а те ползват средствата. И затова е повече от логично, задължително и морално да има такъв регистър. Дали ще бъде прието в самата комисия, не мога да ви обещая, тъй като пак ще кажа, от 10 членове на комисията двама сме от опозиционната БСП, всичките другите 8 стократно са потвърдили с гласуване в парламента, че подкрепят управляващите. Така че сме 8 на 2. Но мисля, че и в тези трудни условия ще може да се направи нещо.


Водещ: Проф. Гечев, вие ориентирате ли се в мерките, които се лансират твърде често, но някак не можем да стигнем до смисъла на тяхната ефективност и до това какъв процент от хората ги ползват?


Румен Гечев: Въпросът ви е резонен и няма как да се ориентирате, тъй като лек дъждец от роса на отделни места е почувстван в някои отделни сектори на българската икономика. Ние многократно предупреждавахме, че така заложени тези инструменти са заложени, за да не се ползват. Например, над 1 млрд. лева са отделени по прословутата схема 60:40, ами от тях са разпределени само 6-7 млн. лева. Те кога ще разпределят този 1 млрд. лева, през 3056 година ли на коронавируса? Това е най-невероятната „помощ“ в Европейския съюз. Като отворим интернет и видим програмите на другите страни от Европейския съюз, а те по много инструменти си приличат с тези, които прилага българското правителство, само че българското правителство не ги прилага – то ги афишира, но не ги прилага. И тези 1 млрд. лева фактически те са заложили инструментариумът така, че той да не стигне до българските фирми или най-малкото до достатъчно фирми. Но сега след като си оформиха по един изключително безпардонен начин тази комисия и си подбраха хората за нея, които ще контролират как се разпределят парите, те вече могат да бъдат спокойни. Така че предполагам със сформирането на комисията, която трябва да контролира, те самоконтролирайки се, може би ще ускорят разпределението на парите.


Водещ: На какво разчитате?


Румен Гечев: Разчитаме на обществена подкрепа. Мисля, че за българската общественост е ясно, кой управлява и кой е опозиция в парламента, и на предстоящите избори, а те могат да са, както виждате, в случая стават и като предсрочни, но това решава българският народ дали са предсрочни или са редовни, но мисля, че те ще могат да видят, как се реализира политическият процес в България и коя политическа сила наистина защитава обществените интереси, тъй като в момента се вижда, че задкулисието е превзело България. Многократно съм казвал аз и моите колеги, октоподът е оплел цялата икономика, всички ключови отрасли, задкулисно се управляват всички български правителствени агенции и министерства, които са свързани с финансовите потоци – там са абсолютно безкомпромисни. Финансовите потоци на България, както виждате, се регулират от втора линия, като отпред стои партия ГЕРБ. Отзад е ДПС. Между впрочем гласуването в четвъртък показва едно много интересно политическо развитие.


Водещ: Например?


Румен Гечев: Например, че това, което ние наблюдаваме зад кулисите, този опит на г-н Борисов да се откачи от хватката на г-н Пеевски, не е особено успешен. Тъй като гласуването тази сутрин показа, а и помръкналите лица на колегите от ГЕРБ показаха, че всъщност те изпълняват чужда воля. И очевидно е, че г-н Борисов не може да се откъсне от тази прегръдка и той ще продължава да танцува под звуците на чужда музика.


Автор Цоня Събчева

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни