Вторник, 05 Юли 2022

Петък, 22 Май 2020 17:52

Гриша Ганчев: Много хубава идея! Освен държавни бензиностанции, да направят и държавни ракиджийници!

Ние сме най-заболялата нация, не е лошо и 400 - 500 държавни аптеки да се отворят, предлага председателят на управителния съвет на веригата "Петрол" в интервю за „Капитал“ по повод проекта за нова държавна петролна компания 

 
Гриша Ганчев е собственик на групата „Литекс“, която има инвестиции в различни области, включително и в търговията с горива. Заради този му дългогодишен опит той беше поканен в управлението на „Петрол“ от банкера Цветан Василев, след като той чрез финансирани от КТБ дружества взе контрола над компанията. Притежава и футболния ЦСКА.

- Как ще коментирате създаването на държавна петролна компания?

- Това е изключителна бизнес находка. Мисля, че са малко 100 бензиностанции да се построят. Най-хубаво ще е да се спрат на 150 - 160, за да покрият цялата държава. И дано да са се присетили, че трябва да спретнат и една рафинерия. Има много незастроени морски терени, не с капацитета на "Нефтохим" от 12 млн. тона, а например за 5-6 млн. Хубаво е да се помисли и да се купят концесии в нефтени полета и да се тръгне и на експорт. Защото мощта на една държава се равнява на мощта на световни конгломерати като Shell, British Petroleum и т.н. Така ще се вдигне и БВП.

- Колко ще платим за това?

- 150 бензиностанции по 1 млн. евро са 150 млн. евро. Рафинерията - примерно около 2 млрд. долара. Нефтените находища са по договорка. Знам, че нашите първи хора имат контакти в арабските държави и много лесно ще могат да платят подобна концесия.

- Какъв ще е ефектът от обявената идея държавата да строи бензиностанции и складове?

- Уникален! Но нека първо нарисуваме петролния бизнес в държавата: до 1990 г. са се търгували 4 млрд. литра бензин и дизел през бензиностанции, поради демографския срив в момента се търгуват общо 3 млрд. литра, от които 500 млн. литра бензин, същото количество автогаз и 2 млрд. литра е дизелът, но 2.5 млрд. литра минават през бензиностанции. 3300 бензиностанции са регистрирани и работят в момента в държавата, т.е. 63 хил. литра на обект на месец. При себестойност, данъци и преки разходи без финансови (виж изчислението в таблицата) брутната печалба на бензиностанция на месец е 1720 лв., или 20 640 лв. годишно.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Всички са се взрели в горивата в момента, но според мен най-големият консуматив в момента в държавата е хлябът. Трябва да се помисли да се направят 2-3 хлебозавода и да се отворят 200 - 300 магазина за хляб, за да могат да се контролират цените. Другото е лекарствата, ние сме най-заболялата нация, не е лошо 400 - 500 държавни аптеки да се отворят. И накрая, тъй като горивата все пак са лукс, аз понеже съм селски човек и движа между селски хора в провинцията, ракията им е голям проблем, защото им е скъпа, както и бирата. Да се помисли за малко ракиджийници и пивоварни и магазини за ракия и бира.

Защото 30 години се мъчим да развиваме т.нар. пазарно стопанство. Не е лошо сега да се върнем към плановото стопанство. И да направим смес между пазарно и планово стопанство.

- И това къде по света е работило досега?

- Никъде, но ние сме новатори. Нашата държава трябва да го опита.

- Може ли държавната компания да купи бензиностанции и конкретно тези на "Петрол"?

- Не мога да знам дали ще търсят да купуват. Но ако ще строят, между година - година и половина отнема ваденето на разрешенията за строеж. А ако решат да купуват, като видяхте как излизат сметките, ще ги затрупат. От общо 3300 поне 3000 ще се предложат. Предлагане има, дори в малките градчета не е само по една бензиностанция. А за "Петрол" собствениците на бензиностанции около групата ще трябва да си решат.

- Ще купува ли държавата и складове?

- Предполагам, защото за такава мащабна дейност.

- А "Петрол" има ли такива, които не ползва?

- Много са. Около 15.

- Пробвали ли сте да продавате някои от тях през годините?

- Не. Няма интерес. Който е в бизнеса, той си е направил складове.

- А кой според вас е мозъкът на идеята?

- Не знам. Някой умен човек, капацитет, е дал съвет на премиера и той го е одобрил. Но съм възхитен. Нека опитат.

- Конкурентен ли е сега пазарът според вас?

- В горивата се въртят огромни обеми пари и, виждате - накрая почти нищо като печалба. Веригите държат 650 бензиностанции, има още 2650 други и всеки избира къде да зарежда. Ето, Марешки, царят на горивата в държавата, никой не знае откъде докарва, но си продава евтино и му върви бизнесът. Но нека и държавата се опита.

- А каква е целта на държавната верига?

- Може да чака дивиденти държавата, да се пълни бюджетът. Това разкриване на нови работни места...

- Може ли държавата да купи обратно бизнеса от "Лукойл"?

- Там по мои сметки са инвестирани грубо 2.5 млрд. долара - в ремонт на рафинерията, бензиностанции, складове Но вече има подобен прецедент - Путин плати на Абрамович и разни други и изкупи и уголеми "Роснефт" и я направи мегакомпания. За да няма разни малки да му се пречкат. А "Лукойл" вече е с много чужди акционери.

- Чували ли сте в сектора кой ще е начело на новата държавна компания?

- Не. Могат да ме наемат, но аз съм много скъп. Едно 20-30 хил. лв. на месец ще им искам.

- Колко ще струва на данъкоплатеца тази държавна компания?

- Тя щяла да се финансира от банков кредит.

- А търговските банки дали ще искат или ще е ББР?

- Лошото е, че търговските банки ще се отдръпнат да финансират частните компании. Защото няма да са в час какви ще са действията на държавната компания и ще е трудно да се прогнозира частния бизнес.

- Защо не се случи сделката за "Петрол" с "Инса ойл"?

- Разговорите отшумяха. Труден съм.

източник: „Капитал“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни