Неделя, 03 Юли 2022

Вторник, 18 Август 2020 18:53

Костадин Паскалев: Желанието на Борисов за промени в Конституцията са пълни дивотии и звучи крайно несериозно!

Знаковият социалист Костадин Паскалев, който е член на Националния съвет на БСП и бивш министър на регионалното развитие от кабинета "Сакскобургготски", коментира пред ПИК къде е неговата партия в дебата по предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и изготвяне на нова Конституция.

Паскалев изрази още мнение стоят ли обвиняеми олигарси като Цветан Василев и Васил Божков зад енергията от улицата.

- Г-н Паскалев, къде е БСП и нейното оперативно ръководство в дебата по предложението на премиера Борисов за свикване на Велико народно събрание и изготвяне на нова Конституция?

- Само две думи ще ви кажа. По принцип, според мен, това е подигравка с българския народ. Ще ви кажа защо. Не може 11 години да си в управлението на държавата и в момента, в който ти искат оставката, да се сетиш, че искаш да правиш промени в Конституцията. Това е изключително несериозно. И според мен всеки, който се хваща по същество да коментира предложенията на Борисов, смятам, че просто се е подвел по играта, която започва той.

- Извън анекдотичния тон, не трябва ли по тази тема да се свика Националният съвет на БСП?

- Категорично смятам, че това са дивотии и в общи линии най-добрата реакция в тази ситуация е да се зададе въпросът на Бойко Борисов кой е написал тези предложения и  кой му е направил предложението за промяна в Конституцията. Това е по-интересният въпрос. От друга страна, по отношение на самата същност на предложенията, има няколко души, които биха могли да коментират и някои от тях вече коментираха. И Пламен Киров коментира, и Янаки Стоилов коментира, мисля, че това е достатъчно. Повече коментари не са необходими.

- Няма ли антилогика, че при наличието политически протести най-голямата парламентарно представена опозиционна сила не усвоява енергията на улицата?

- Вижте, аз ще го кажа по следния начин. Всяка политическа партия, която се опита да яхва протеста, ще направи груба грешка. Според мен този протест е граждански. Дошло им е до козирката, както се казва. И единственото правилно решение в тази ситуация е политическите партии просто да призоват своите членове да участват в протестите. Нищо повече не е необходимо да правят. Това е моята оценка и аз участвам в протестите ежедневно.

- Ако тези протести не са оглавявани от политически сили, означава ли, че се хранят от ресурсите на обвинени лица като Цветан Василев и Васил Божков?

- Това е елементарно внушение, което според мен е далеч от истината. Ако се разходите сред хората от протеста, ще видите и разберете, че надали между тях има платени протестъри на Божков. Категорично смятам, че младите семейства, които са излезли да протестират с децата си, са най-доброто доказателство за това.

- По-лесен или по-труден ще е изборът за председател в БСП в контекста на актуалната политическа ситуация и имате ли фаворит от петимата номинирани в надпреварата за "Позитано" 20?

- И без тази ситуация, изборът ще е много труден. Аз съм правил своята прогноза, че фаворит нямам.

източник: ПИК

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни