Сряда, 06 Юли 2022

Петък, 28 Август 2020 11:24

Елена Йончева: Влакът на Борисов води към задънен тунел

"Борисов очевидно смята, че ще овладее протестите у нас и чрез ЕНП ще успее да контролира и Европарламента. Но влакът, който е подкарал, води към задънен тунел. Възможността ЕП да започне процедура по член 7 е реална. Борисов и неговото правителство трябва да подават оставка".

Това твърди евродепутатът Елена Йончева в интервю пред "Дневник". Тя уточни, че Европейският парламент също има правомощия да задейства процедура по чл. 7 от Договора за ЕС, както се случи с Унгария. У точно днес се отваряла вратата към тази процедура. 

Ситуацията в България ще бъде обсъдена в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи Инт Велд.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

На срещата да даде обяснение за корупцията и проблемната обстановка у нас са били поканени премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те са изпратили заместници. На изслушването в подкомисията ще присъстват представители на Европейската прокуратура и Венецианската комисия, подчертава Йончева. 

Тя е категорична, че Борисов трябвало сам да се яви в Европейския парламент, а не да прехвърля това свое задължение на подчинени. "Безпрецедентните за страната ни протести изискват от един политик да поеме отговорност пред Европа, а Борисов се крие. Това е недостойно. Вместо Борисов, вицепремиерът Захариева е определена да участва, заедно със зам.-главния прокурор Красимира Филипова. Заседанието обаче се провежда при закрити врати", коментира още българският евродепутат.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни