Петък, 01 Юли 2022

Вторник, 08 Септември 2020 11:31

Еленко Божков: Уплашен, Борисов спря поскъпването на газа

Има съзнателна злоупотреба с парите на хората, надплатени за парно, казва енергийният експерт в интервю пред в. „Дума“

 

Еленко Божков е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в VІІ ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК и на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3". Божков е известен енергиен експерт и бивш комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента на България Румен Радев. 

 

- Г-н Божков, безпрецедентно КЕВР не взе решение за поскъпване на газа. Това на практика стана по разпореждане на министър Теменужка Петкова. "Булгаргаз" поиска прекратяване на процедурата заради проверка как газовото дружество е изчислило новата, с над 20% по-висока, цена. Какво се крие зад това?

- Това е опит на Бойко Борисов и Теменужка Петкова да разредят напрежението покрай протестите, като спрат увеличението в цената на природния газ. То се налага от новия начин за изчисляване на цената, определен чрез поправките в договора с "Газпром". Формулата за изчисление не е показвана, но се знае, че сега цената се определя на база фючърсни усреднени цени на три европейски борси. Прави се и корекция, като се отчита цената на дериватите на нефта тип "Брент" - мазут и газьол, пак на борсите. Въпреки че не знаем какво е съотношението между тези компоненти, сигурен съм, че в "Булгаргаз" са си свършили работа и са изчислили колко трябва да поскъпне газът. Уплашени каква реакция би имало в България при това 20-процентно поскъпване на газа, Борисов и Петкова спряха решението с формалния повод за проверка как е изчислена новата цена. Влияние оказа не само уплахата как в тези дни на протести ще реагират хората, но и предупреждението от бизнеса, който използва много природен газ.

- Какво да очакваме?

- При проверката ще се установи, че изчисленията на "Булгаргаз" са верни. И цената на газа ще се увеличи с 20%. Очевидно е, че спирането на решението е наложено силово и административно. Наясно са, че КЕВР няма как да спре поскъпването на природния газ, защото няма формални основания.

- Това поставя въпроса и колко независима е КЕВР.

- Двамата основни комисари, които решават за цените, са оставени на доизживяване. Може би по този начин те са и зависими.

- Върви и друга проверка, която ще се точи до края на октомври - на сметките за парно във връзка с възстановяването на надплатените суми заради по-ниската цена на газа. Настана хаос сред абонатите, извиха се опашки от недоволни, които не разбират сметките и питат защо са толкова високи, след като трябваше да им връщат суми чрез приспадане.

- Ето тук трябваше да се намеси Министерството на енергетиката и да провери отдавна работата на топлинните счетоводители и доколко фактурите, които се изготвят, отговарят на изискванията от 2008 г. Образците дават достатъчна илюстративност какво се случва в изравнителните сметки, които трябва да изготвят топлинните счетоводители. Но те не се спазват изобщо още от 2008 г. Съществува пълно разминаване между показаните суми в изравнителните сметки, изготвени от топлинните счетоводители, и във фактурите, изготвени от "Топлофикация София".

- Защо се получава така?

- В пълно противоречие със закона "Топлофикация София" отказва да прихваща суми за отминал период. Т.е., ако не сте си платили сметката за април, неплатената сума не може да ви се прихване от парите, които има да ви връща "Топлофикация" заради намалените цени на природния газ за периода от август 2019-а до март 2020-а. Те отказват да прихващат от стари сметки, а само от бъдещи. Трябва да платиш старата си сметка и така кредитираш отново "Топлофикация". 

Другият сериозен проблем е изравняването. Месечните фактури се изчисляват върху прогнозно потребление. Ако сега плащам сметката за март, това не е по действителното ми потребление, а по прогнозно - което съм потребил в същия период за предходната година с един измислен коригиращ коефициент за разликата в средната температура. Заради това накрая се прави и изравняването, като се приспада действителното потребление. Сега обаче, когато се прави компенсирането за надвзетите суми, това не става върху реалното потребление, а отново върху прогнозно потребление. Това е пълна глупост. Няма такъв начин за прихващане в Закона за енергетиката, поправката в който беше приета специално за това.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Има и друг проблем. Изчисляването на тези прихващания или на намалението, което трябва да стане, "Топлофикация" го прави без ДДС, а топлинните счетоводители - с ДДС. Така се получава пълно разминаване. 

- Само за разминаване ли става въпрос?

- Има съзнателно злоупотребяване с парите на хората. Да се кредитира отново топлофикационното дружество. Парите, които трябва да ти се върнат, стоят при тях, за да ти ги прихващат в бъдещи месеци. През това време те оперират с тях. Нашите пари стоят в техните сметки.

- Предстои излизане на малкия бизнес на свободния пазар на ток от 1 октомври. И там зрее напрежение. 

- Стават неща, които не би трябвало да се случват. Огромен проблем е, че когато малката фирма е задължена да излезе на свободния пазар, тя трябва да избере нов доставчик, нов търговец. Не е обаче работа на малкия фирмаджия да се разправя с разпределителното дружество. Търговецът, който той трябва да избере, се занимава с цената на енергията, а другият - с осигуряване технически на доставката. И двамата взимат пари за услугите си. На един управител на малка фирма въобще не му е работа да сменя търговеца, като го заяви на ЕРП-то със специална молба и декларация до 10-о число на всеки месец.

- Сега това трябва да стане до 10 септември.

- Да. А по-натам, ако искате да си смените търговеца, трябва пак да го направите до 10-о число на предходния месец. За да имат те време да си свършат административната бумащина. За да ходи малкият бизнесмен по ЕРП-тата, той упълномощава своя нов търговец да свърши това. Което става с даване на пари. Трябва да отиде при нотариус, който да узакони пълномощното, което дава на новия търговец. Това е разход за малкия бизнесмен. Още по-трудно става, ако този бизнесмен е чужденец. Той трябва да отиде в българското посолство или консулство в държавата, където е регистрирана неговата фирма. И да издаде пълномощно, което струва немалко пари, на търговеца, който ще го обслужва в България. След което да му го изпрати у нас по надлежния ред. Това изисква и пари, и време.

- Ако през това време не хване срока, той ще бъде разпределен служебно.

- Точно така. Това е едното. Другото е, че до 10-о число на следващия месец той трябва да го направи отново. Освен това, изобщо не е изяснен въпросът с типовия договор. Какви са условията за прекратяване на служебния договор? Каква е свободата на потребителя да прекрати договора? Какви са разходите му? Защо този договор е за цяла година? Това са все неясни неща, които продължават и досега.

В едно можем да бъдем сигурни - цените на електрическата енергия ще пораснат за всички. Включително и за битовите потребители. Защото досега малкият бизнес субсидираше битовите потребители чрез малко по-големите цени, които имаше за него. Това беше хватка, като по този начин успяваха да държат цената на битовите потребители малко по-ниска за сметка на малкия бизнес. Така че е логично сега да се повишат цените за битовите потребители. С колко - предстои да разберем.

източник: "Дума"

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни