Вторник, 30 Май 2023

Четвъртък, 01 Октомври 2020 13:04

Посланикът на Азербайджан пред BIG5: Напрежението по фронтовата линия не обслужва интересите ни, но ще реагираме адекватно на провокациите на Армения

Позицията на Азербайджан се основава на международното право и справедливост. Ние защитаваме териториалната цялост на нашата страна, казва Н.Пр. Наргиз Гурбанова - посланик на Азербайджан в София, в интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5 по повод военния конфликт в Нагорни Карабах

 

- Г-жо Гурбанова, за последните дни ситуацията на арменско-азербайджанската граница ескалира значително и се превърна от конфликт във война. На какво се дължи това обостряне според Вас? 

- Около 06:00 часа на 27 септември 2020 г. въоръжените сили на Армения грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня. Използвайки оръдия с голям калибър, минохвъргачки и артилерия, започват интензивна атака срещу позициите на въоръжените сили на Азербайджан по фронтовата линия, както и селата Гапанлъ от Тертерски район, Чираглъ и Орта Гаравенд от Агдамски район, Алханлъ и Шюкюрбейли от Физулински район и Джоджук Мерджанлъ от Джабраилски район. Бомбардирането от арменските въоръжени сили на гъсто населени райони и обекти, разположени по линията на съприкосновение, е преднамерено и целенасочено. 

Азербайджан многократно предупреждава международната общност, че Армения се готви за нов акт на агресия и война. Азербайджан многократно е заявявал, че продължаващата военна агресия на Армения срещу Азербайджан и присъствието на въоръжените сили на Армения в окупираните територии на Азербайджан остават значителна заплаха за регионалния мир и сигурност. В условия, когато на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН се води общият дебат и светът се бори с пандемията от COVID-19, военното и политическото ръководство на Армения прибягва до поредната военна авантюра и провокация. По такъв начин ръководството на Армения още веднъж демонстрира грубо пренебрегване на международното право, Устава на ООН и международната общност. 

Посланикът на Армения обвини Азербайджан и докато се опита да покаже, че страната му е демократична, позабрави, че режимът на Пашинян е забравил обещанията си през последните две години. Бих искала да ви напомня, че няколко дни преди нападението на арменските въоръжени сили срещу Азербайджан, съд в Ереван взема решение да арестува председателя на най-голямата опозиционна партия в страната. Съдиите са подложени на натиск и изнудване, а журналисти, опозиционни активисти и политически опоненти са арестувани от деспотичния режим. Арменският журналист и политик Мгер Егиазарян почива в затвора през януари 2019 г. в резултат на гладна стачка. 

Всички слухове, разпространявани от арменската страна относно участието на Турция в конфликта, са провокативни, както се казва на съвременен език, това е фейк нюз. Няма доказателства за участието на Турция в конфликта и от това няма нужда. Азербайджанската армия е достатъчно подготвена да осигури отбраната на своя народ и своята територия. 

- В своето обръщение президентът на Азербайджан Илхам Алиев говори за явна провокация от страна на Армения. В какво конкретно президентът обвинява Армения? 

- В обръщението си към нацията президентът Илхам Алиев заяви, че арменските въоръжени сили са открили огън срещу цивилни населени места и военни позиции от няколко посоки, използвайки различни видове оръжия, включително тежка артилерия. „Какви цели преследва Армения с тази провокация? Първо, Армения планира да окупира земи на Азербайджан и даже не се опитва да крие това свое намерение. Военно-политическото ръководство на страната се опита да заплаши Азербайджан с нова окупация; нова окупационна политика за нови територии - това е политиката на военно-политическото ръководство на Армения към днешна дата. Друга причина е да се отвлече вниманието населението от сериозните социални и икономически проблеми в Армения и да се представи Азербайджан като враг. Освен това Армения прави всичко възможно да прекъсне преговорите и мога да заявя, че успя. Именно поради лицемерната, обструктивна и погрешна политика на Армения преговорите са преустановени и тази провокация служи именно за това. Това са основните им цели“, заяви той. 

Няма налично описание.

От две години насам арменското ръководство нееднократно заявява, че Азербайджан трябва да преговаря не с Армения, а с така наречената Нагорно-Карабахска република. Това е тежък удар за преговорния процес. Първо, Азербайджан никога няма да преговаря с марионетния режим на хунтата. На второ място, опитите за промяна на формата на преговорите показват, че основната цел на Армения е да прекъсне преговорите и да запази статуквото. Държавните глави на съпредседателите на Минската група на ОССЕ обаче многократно са заявявали, че статуквото е неприемливо, което означава, че окупацията трябва да приключи. В решенията и резолюциите, приети в рамките на международни организации, изрично се посочва, че Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан. Преговорите в рамките на Минската група продължават близо 30 години и в резултат Армения парализира преговорите, като многократно извършва военни провокации. 

Позицията на Азербайджан се основава на международното право и справедливост. Ние защитаваме териториалната цялост на нашата страна. Какво прави арменската армия по нашите земи? Бих искала да подчертая, че 90% от военнослужещите в така наречената армия на Нагорни Карабах са арменски граждани. Армения е държава-окупатор и трябва да се сложи край на тази окупация.   

- Правителството на Азербайджан твърди, че арменските военни сили обстрелват мирното население, а не военните обекти. Същото твърди и арменското правителство, че азербайджанските военни сили обстрелват мирното население? Къде е истината? Имате ли конкретни доказателства, че се стреля по цивилното население в градовете? 

- Както беше случаят през април 2016 г. и наскоро през юли 2020 г., арменските въоръжени сили умишлено предприемат нападения срещу цивилното население и инфраструктурата в нарушение на задълженията на Армения, основните норми и принципи на международното право, включително международното хуманитарно право. Дори по време на разговора ни, въоръжените сили на Армения продължават своя артилерийски обстрел на гъсто населени райони в Азербайджан, в непосредствена близост до фронтовата линия. Нанесени са значителни щети на частните и публичните имоти и инфраструктура. Унищожени са 150 жилищни сгради. Към днешна дата са убити 15 цивилни, включително две деца. Петима от тях са членове на едно семейство. 46 цивилни са тежко ранени. Снимките по-долу доказват, че арменските въоръжени сили нападат цивилни населени места. 

Няма налично описание.

Арменските въоръжени сили продължават интензивно да обстрелват от тежки артилерийски установки по регионални и селски центрове, обектите на гражданска инфраструктура: жилищни сгради, болници, медицински центрове, училища, детски градини, административни сгради на държавни институции, селскостопански райони. В резултат на обстрела на граждански обекти от противника много превозни средства, принадлежащи на мирни жители, са станали неизползваеми, голям брой дребен и едър рогат добитък е унищожен. 

Няма налично описание.

Министерството на отбраната на Азербайджан вече официално заяви, че азербайджанската армия не напада цивилното население, гражданските обекти и цивилната инфраструктура. За разлика от държавата - окупатор Армения, по време на военни операции Азербайджан спазва изискванията на разпоредбите на международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и Допълнителните протоколи към тях. 

По някаква причина посланикът на Армения забравя, че страната му си сътрудничи с терористичната организация ПКК/YPG и че окупиращата държава импортира „чуждестранни терористични бойци“. Защо членът на ПКК/YPG не казва, че терористите са били закарани с автобус до Армения и окупираните територии на Азербайджан и са обучавали арменските полицаи там? Защото абсурдните изявления на тази държава са единственият начин да се прикрият незаконните им действия. Трябва да се отбележи, че за разлика от Армения, азербайджанската армия не се нуждае от външна подкрепа по отношение на военния си потенциал и броя на бойците. 

Арменската армия умишлено установява своите огневи позиции в и близо до населени места. Азербайджанската армия отправя многобройни призиви към цивилното население на окупираните територии да стои далеч от военните съоръжения. За да отблъсне военната агресия на Армения и да гарантира сигурността на цивилните и гъсто населените жилищни райони навътре в международно признатите територии на Азербайджан, въоръжените сили на Азербайджан трябваше да предприемат контранастъпателни мерки в рамките на правото на самозащита и при пълно спазване на международното хуманитарно право. Азербайджан действа на своята суверенна територия и предприема адекватни и пропорционални мерки, необходими за отблъскване на непосредствената заплаха за суверенитета и териториалната цялост и сигурността на гражданското си население. 

Няма налично описание.

- Конфликтът в Товузския район слага под съмнение съдбата на преговорите  между Ереван и Баку. В края на юни министрите на външните работи на Азербайджан и Армения Елмар Мамедъяров и Зограб Мнацаканян проведоха преговори по видеовръзка и се зарекоха да продължат обсъждането на ситуацията  в Нагорни Карабах през този месец. Как при създалата се ситуация това би могло да стане? 

- Това въоръжено нападение не е изолиран или спорадичен акт, а е част от широко разпространената и систематична политика на Армения за използване на сила и трябва да се разглежда в контекста на последователните опити на ръководството на Армения да саботира мирния процес, като прибягва до безотговорни изявления и действия. Те включват последните провокации на арменската страна, включително нейното въоръжено нападение в посока Товузския район на 12-16 юли 2020 г., провокацията на диверсионно-разузнавателната група в посока област Горанбой на 23 август, незаконната промяна на демографския, културен и физически характер на завзетите земи, включително чрез заселване на арменско население в тези територии, извършване на незаконни икономически и други дейности там, както и други провокативни изявления и действия на арменското ръководство. Няма да изброявам всички тези войнствени изявления и действия на арменското ръководство. Посолството на Азербайджан в България разпространи справки сред българските медии. 

Прекратяването на огъня, дори когато е дългогодишно, не може да продължи вечно. То трябва да бъде трамплин за дипломатически действия за политическо разрешаване на конфликта. Искам да подчертая, че в споразуменията за прекратяване на огъня Азербайджан и Армения потвърдиха ангажимента си да ускорят и засилят преговорите за сключване на политическо споразумение за прекратяване на въоръжения конфликт. Този ангажимент е ключов елемент и неразделна част от режима на прекратяване на огъня, който определя цялостната му цел. Режимът на прекратяване на огъня трудно може да бъде устойчив, ако няма съществени преговори за разрешаване на конфликта. Отказът на арменското ръководство да участва в преговори по същество, придружен от изключително провокативни и войнствени изявления, подкопава преговорите. Това беше основната причина за неуспеха на прекратяването на огъня. Скорошната ескалация доказва тази връзка. 

Няма налично описание.

Въпреки определени очаквания спокойната обстановка по фронтовата линия от поне септември 2018 г. не доведе до напредък в преговорите. Напротив, въпреки известно засилване на честотата на срещите между Армения и Азербайджан, липсата на политическа воля на Армения за разрешаване на конфликта допълнително кристализира в открито противопоставяне на всякакъв напредък в процеса на политическо уреждане на конфликта. Вместо да изпълни ангажимента си да подготви своето население за мир, арменското ръководство повтори политиката на своите предшественици както на думи, така и с дела и отиде още по-далеч към необратимо саботиране на мирния процес. Изявлението на арменския премиер, че „Карабах е Армения“, е най-сериозният удар върху преговорния процес. 

Съвсем наскоро той предложи на Азербайджан неприемливи и безпочвени седем условия, включително новото си умотворение, така нареченото „самоопределяне без ограничения“, което няма нищо общо в международното право и принципите и ангажиментите на ОССЕ и противоречи на позицията на Съвета за сигурност на ООН и решенията на ОССЕ по конфликта между Армения и Азербайджан. Армения непрекъснато оспорва формата на преговорите, опитвайки се да включи като страна по преговорите незаконния марионетен режим, който е установила в окупираните територии. Арменските висши държавници публично отричат логиката и разбиранията, залегнали в основата на процеса на преговори, ръководен от Минската група на ОССЕ от години. Те отхвърлят поетапния подход при уреждането на конфликта и тълкуват погрешно ключовите документи и решения на ОССЕ по уреждането на конфликта и принципите на Заключителния акт от Хелзинки. Тези изявления и действия нагледно показват, че тази страна е избрала да не използва възможността да се включи конструктивно в преговорите и отчаяно се опитва да саботира мирния процес на всяка цена, за да удължи окупацията на териториите на Азербайджан, за да ни изправи пред свършен факт. 

- Страната ви е мобилизирана, доброволци се свикват на война. Необходимо ли е това? Няма ли начин дългогодишният проблем на Нагорни Карабах най-накрая да се реши с мирни преговори, а не с военни действия? 

- Азербайджан непрекъснато заявява, че сегашното статукво и напрежението по фронтовата линия не обслужват интересите му и той има най-голям интерес от намирането на възможно най-скорошно и трайно решение на конфликта. Въоръжените сили на Азербайджан обаче няма да бездействат и ще реагират адекватно на провокации и нарушения на прекратяването на огъня от страна на Армения. Трябва да стане ясно, че нито резолюциите на Съвета за сигурност на ООН от 1993 г., нито прекратяването на огъня са лишили Азербайджан от присъщото му право на самозащита съгласно член 51 от Устава на ООН, което се потвърждава и с оглед на продължаващата агресия от страна на Армения и окупацията на нашите територии, определена от Съвета за сигурност на ООН като незаконна. 

Република Азербайджан отново подчертава, че военната окупация на територията на Азербайджан не представлява решение и никога няма да доведе до търсения от Армения политически резултат. Разрешаването на конфликта е възможно само въз основа на нормите и принципите на международното право, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки, при пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан в нейните международно признати граници. Азербайджан не обмисля политическо решение на конфликта извън тази рамка и участва в процеса на разрешаване на конфликта на базата на това разбиране. 

Колкото по-скоро Армения приеме тази реалност, толкова по-скоро ще бъде разрешен конфликтът и страните и народите в региона ще се възползват от перспективите за сътрудничество и икономическо развитие.

Визитка:

Наргиз Гурбанова е доктор на философските науки, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България. Назначена е за извънреден и пълномощен посланик на 12 януари 2016 г. и връчи акредитивните си писма на  24 февруари 2016 г. Преди назначението си в България, Н. Гурбанова е била директор на „Икономическо сътрудничество и развитие” на Министерство на външните работи на Азербайджан. Работила е като съветник, временно управляващ и заместник-ръководител на мисиите на Азербайджан в Австрия и САЩ. Наргиз Гурбанова притежава докторска степен по философски науки от Университета на Виена (Австрия). Академичната и степен включва бакалаварска и магистърска степен по международни отношения от Бакинския държавен университет (Азербайджан), магистър по международен мениджмънт от Западния университет (Азербайджан); учила е международен бизнес в Международно бизнес училище Йоншопинг (Щвеция) и  международно право в Университета Ница (Франция). Посланик Н. Гурбанова е наградена с юбилеен медал на Република Азербайджан "90-годишнината от дипломатическата служба на Република Азербайджан (1919-2009)".

 интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни