Вторник, 30 Май 2023

Събота, 10 Октомври 2020 10:33

Акад. Георги Марков: От Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България

Историкът акад. Георги Марков по повод резолюцията на ЕП, ОМО „Илинден“ и така нареченото македонско малцинство в интервю за Агенция „Фокус“

 

 

- Акад. Марков, в резолюция за България ЕП отправя призив към правителството за защитата на свободата на малцинствата и тяхното сдружаване. Под черта се визира решението на Европейския съд по правата на човека по казуса с ОМО „Илинден“. Какво е мнението Ви?

- Повдигна се въпросът срещу правителството на Бойко Борисов и протестните движения по улицата, а се използва, за да се пробутват антибългарски предложения и препоръки. За ОМО „Илинден“ скоро не съм чул, че съществува. Бяха много нагли през 90-те години. Бях на една конференция в Гоце Делчев през октомври 1998 г. и там скочи един от ОМО „Илинден“ и каза: „Вие българите и ние македонците сме много различни“. Аз попитах защо, а той каза, че македонците са славяни, а българите татари. Това е сръбската теза от 19 век. Българите били татари, а те истински славяни. По едно време развяваха знамена около паметника на Гоце Делчев. Имаха дейност, дори и вестник издаваха в Благоевград, но бях почти забравил за ОМО „Илинден“ и сега покрай протестите набутаха въпроса на така наречените малцинства в България. В България няма национални малцинства по Конституцията. ЕС не може да ни посяга върху Конституцията. Разни либерали, социалисти, левичари гледат да разпалят този въпрос. Това нека да ни е за поука, защото от Скопие не са се отказали, въпреки договора, да търсят македонско малцинство в България. Нека да е за поука и да бъдем по-патриотично настроени. Прави лошо впечатление евродепутатите, които охулват България, използват вътрешнополитически причини, но търпим външнополитически последици. Дори разбрах, че Радан Кънев гласувал за тази резолюция. Учудващо е. Партиите винаги ще има за какво да се разправят. Крайно време поне в чужбина, когато защитаваме националния интерес, да се обединяваме. За съжаление това не го виждам. Това е един траен порок на българския политически живот.

- Може ли изобщо да се говори за македонско малцинство в България?

- Не, категорично. Има бежанци македонски българи. Те бяха прогонени от сръбската и гръцката окупация 1913 г. Нека напомня на ЕС, че всеки трети гражданин на Република България, има бежански корен. Неговите деди са прогонени от Македония, от Западна и Източна Тракия, от Северна Добруджа, от Поморавието. Това са български бежанци, и неслучайно са намерили спасение в Свободна България. Давал съм примери с македоно-одринското опълчение. В Скопие имаше конференция 2007 г., докато ген. Михов беше посланик. Къде отиват българите, когато се задава се война с Османската империя? Отиват в България. Българите Крагуевац отказват да полагат клетва на сръбския крал. Българите бягат отсреща при австро-унгарците и крещят „македон булгар“. Няма никакво македонско малцинство. Македонците са едни от най-добрите ни българи. Затова ние не трябва да допускаме тези вътрешнополитически разкази и нашите неприятели да използват случая и да отклоняват темата към някакви си измислени малцинства в България.

- Нека да припомним как се създава така наречената македонска нация?

- Това е политическа нация. Американската нация е държавна нация. Първо се създава държавата, после нацията. В Македония е политическа нация. Има и решение на Коминтерна от 1934 г. На 2 август 1944 г. се взима решение да има македонска република с македонски език. Започват да правят азбуката, като основното правило е да е далече от българския език. След като българите ъ-каме, са махнали ъ-то. Историята е кражба на чужда история. Казвал съм и на Екатерина Захариева. Ние не може да сядаме да преговаряме чий е Гоце Делчев. Това е гавра с паметта на нашия национален герой. Той се е самоопределил, като е загинал за българската кауза в Македония. Сега видите ли дайте да се разберем. С кого ще се разбираме? С тези промити мозъци, които много добре знаят. В Скопие 2007 г. излезе сборник от техния централен архив с османо-турски документи за преследване на чети в Македония. Навсякъде пише български чети. Като видят българско, пишат македонско. Не може. Или да превеждат Талев на майчин език. Това също е гавра. Има си авторско право. Не може да преговаряме и те да повдигат въпроса за ОМО „Илинден“ в Брюксел. Ако утре Северна Македония се озове в ЕП, искате да се появи кабинка за превод, на която да пише македонски език ли? Там не са 28 кабинки за превод, защото австрийците например говорят немски. В политиката и дипломацията може да се прави компромис, но с историята не можем да правим компромиси. В историята на българите в Македония са загивали млади хора. На тях им се е живеело, но свободно и то в свободна България. Нашите евродепутати да престанат да се охулват в Брюксел и то в името на борба за власт в София и на някои протести по улицата. Въпросът е национален. Там искам да ги видя веднъж обединени, но за съжаление това сега не е станало.

източник: агенция „Фокус“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни