Петък, 01 Юли 2022

Събота, 01 Октомври 2016 09:59

Кражбите на коли в София намаляват

От началото на годината задигнатите автомобили са под 1000

Кражбите на коли в София са намалели в сравнение с предишни години. От началото на 2016 г. в столицата са задигнати около 950. Средно на ден се крадат между 3 и 5 коли, като през август дори имало ден без нито един свит автомобил. Това не се било случвало от години.

Кражбите са с около 300 по-малко в сравнение с миналата година, показва статистиката. Най-крадени в София остават марките Волксваген, Ауди и Мерцедеси.. Противно на очакванията БВМ е едва на 4-а позиция по предпочитани марки, информира "24 часа".

Като цяло най-крадени са колите среден клас, които отиват за части по автоморгите. Обикновено ударите не са планирани, а плод на засечка при излизане на лов за автомобили, но има и тарикати, които разбиват гаражите на конкуренцията си.

"Само за 6 месеца имаме поне 10 случая на автокрадци, които се засичат вечер. Единият вижда другия и решава да го удари", казва криминалист.

Докато апашът краде, конкурентът му гледа. Изчаква да подпали возилото и го следва. Често именно заради "карантината" колата се оставя на паркинг, ако крадецът няма собствен гараж. Именно това чака конкурентът му, който задига колата, обясняват разследващите.

Самото разбиване и запалване на автомобила става по няколко начина. Ако колата е заключена, се използва меча лапа, тирбушон, специално подготвен ключ или турбодекодер. Новост е т. нар. записвачка, която намира приложение при кийлес (безключово) заключване. Тя записва честотите на алармата и после ги възпроизвежда.

Друг номер е с тапа, която, вместо да записва, направо заглушава сигнала на алармата и централното заключване и колата остава отворена. Веднъж влезли в колите, бандитите използват същите инструменти, за да ги запалят.

При някои обаче се налага и използването на лаптоп, който задейства бордовия компютър на колата и тя тръгва. Най-рискови са автомобилите, паркирани близо до околовръстното, което е предпочитан маршрут за бягство след кражба.

Масово колите се изнасят към Перник, откъдето са повечето гастрольори в столицата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни