Вторник, 05 Юли 2022

Събота, 01 Октомври 2016 17:40

Вдовицата на Робин Уилямс написа трогателно есе за смъртта му

„Аз видях най-смелият човек на света, който играе най-трудната роля в живота си”, пише Сюзън Шнайдър

Трогателно есе за смъртта на Робин Уилямс написа вдовицата му Сюзън Шнайдър. Уилямс се обеси на 63-годишна възраст на 11 август 2014 г. Есето е със заглавие „Терористът в ума на моя съпруг” и бе публикувано в медицинското списание „Неврология” преди броени дни.

Третата съпруга на Уилямс разказва с подробности за борбата му с болестта деменция с телца на Леви, погрешно диагностицирана като болест на Паркинсон. Симптомите включват увредено мислене, загуба на паметта, храносмилателни проблеми, безсъние, параноя и тревожност.

"Той имаше чувството, че се дави в симптомите, а аз се давех заедно с него", пише Сюзън. В есето си тя проследява цялата 10-месечната борба на Робин. „Той мразеше, че не може да намери думите, които искаше. Започна да има проблеми с визуалните и пространствените възприятия, както и с определянето на величини като разстояние и дълбочина. Загуби се и възможността му за разсъждение”, описва тя.

Робин е бил наясно с разпада на личността си и е изпитвал неописуема душевна болка от това, става ясно от „Терористът в ума на моя съпруг”. Звездата от „Добрият Уил Хънтинг” дори е признавал на съпругата си, че иска да рестартира мозъка си.

„Ние никога няма да знаем истинската дълбочина на страданието му, нито колко му беше трудно да се бори. Но аз видях най-смелият човек на света, който играе най-трудната роля в живота си”, завършва Сюзън. Двамата бяха женени три години преди Уилямс да се обеси в дома си в Калифорния.

Въпреки трагичните обстоятелства преди и около смъртта на Робин Уилямс, той остава в съзнанието на хилядите си почитатели като един от най-блестящите комици, ненадминат в импровизаторските си умения. Нима някой може да забрави блестящите му роли в „Мисис Даутфайър”, „Кралят на рибарите”, „Приключенията на барон Мюнхаузен”, „Ние сме баща ти”, и „Клетка за птици”?

rw

Робин Уилямс в трогателната и безмилостно ефективна клоунада "Мисис Даутфайър".

Уилямс е носител на „Оскар“ за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си във филма „Добрият Уил Хънтинг“ ( 1997), на две награди „Еми“, шест награди „Златен глобус“ и четири награди „Грами“. Той е на 13-то място в списъка на „100 най-големи комици за всички времена“, а през 2009 година е отличен като "Легенда на Дисни".

Въпреки, че приживе Робин обичаше да казва, че не трябва да спира нито за миг, защото иначе хората ще го забравят, той никога няма да спре да кара света да се смее.

Да си припомним някои от ненадминатите му остроумия:

„На всеки от нас е дадена малка искра безумие. Старайте се да не я угасите."

"Мястото, където всички ние ще отидем не може да бъде лошо."

„Кое е правилно? Това, което е останало, след като объркате всичко.“

„Все още имаме толкова много неща да научим и на света винаги има още нещо чудесно. Дори грешките могат да бъдат великолепни.“

"Политиците много приличат на пелени. Те трябва да се сменят често, и по същите причини."

„Комедията е игра без оптимизъм.“

"Първият ми ден като жена и аз съм вече имам горещи вълни."

"Добрите хора свършват в Ада, защото не могат да си простят."

"Ще ти се случват лоши неща, но те винаги ще те пробуждат за нещо, на което не си обръщал внимание преди това."

АFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 01 Октомври 2016 17:40
  Светлана излезе от сянката на Томислав Дончев, за да влезе в ролята на обединител на нацията

  "А сега сериозно. Българският полицай, независимо от своя етнос, е въплъщение на държавността. Той трябва да бъде уважаван и слушан. Да посегнеш върху полицейски служител е като да посегнеш на всички нас, защото ние сме държавата".

 • Събота, 01 Октомври 2016 17:40
  Tомислав Дончев: Съпругата ми получи закани да бъде разчленена, заради позицията ѝ за морковите, тоягата и ромите

  "Преди всичко те са граждани на републиката и никой не може да отнеме правото им да изразяват мнението си свободно", категоричен е Дончев.

  Жената на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана Дончева е получила и подкрепа за репликата си за моркова и тоягата, но и брутални заплахи, включително за разчленяване на части от тялото й. Това разкри самият вицепремиер пред bTV.

  Миналата седмица Светлана Дончева разбуни социалните мрежи и медиите, след като написа в профила си във Фейсбук по отношение на ромите: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!". Впоследствие публикацията беше изтрита от администраторите на Фейсбук, но бе последвана от други две.

  Българският Хелзинкски комитет (БХК) и две ромски организации пък излязоха с отворено писмо до Томислав Дончев, в което го призоваха да осъди и да се разграничи от антиромските изявления на съпругата си или да подаде оставка.

  "Пиша отговор на Българския Хелзински комитет, които поискаха оставката ми. Много ме притеснява обаче допускането за колективна отговорност, а в една правова държава тя е лична. Колективната е характерна за комунизма и фашизма. "Днес ми казват "Разграничете се от Светлана", утре може да го кажат за майка ми или за детето", посочи Дончев.

  Едва ли някой би намерил аргументи "за" нарушаването на тези правила от някоя група граждани. Не виждам нищо нередно в думите на Светлана и я подкрепям да има интеграция, но и санкции Това, че някой има даден етнически произход, не е основание нито да бъде третиран по-строго, нито по-милостиво. Има свобода на словото, а и тя не се занимава с политика, съгласи се с логиката на жена си вицепремиерът.

  По думите му, имало лица с натрупани кумулативни дългове в държавата в размер на 10 000 лв.

  Не е моя работа да обикалям циганските махали, подчерта Дончев.

 • Събота, 01 Октомври 2016 17:40
  Съпругата на Томислав Дончев: Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани!

  "Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата.

  "Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение.

  Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам.

  Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

  "Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата.

  Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията.

  Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо дъжавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци?

  Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила.

  А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение!

  И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет."

  Светлана Дончева, фейсбук

  Бел.Ред. Нека припомним, че вчера Светлана Дончева написа следния статус във фейсбук:

  "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!".

  Думите й провокираха взрив от коментари в социалната мрежа.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни