Вторник, 05 Юли 2022

Събота, 01 Октомври 2016 21:43

Няма мърдане! Плащаме данъци и след смъртта си

Идеята е на Министерството на финансите, което иска да задължи наследниците да подават данъчни декларации

В най-скоро време смъртта може да не е извинение за неплатени данъци. Това ще стане възможно, ако бъде прието предложението на министерството на финансите, което иска наследниците да бъдат задължени да подават данъчна декларация от името на починалия.

Това предложение тепърва предстои да бъде обсъдено от правителството. Не е ясно обаче дали наследниците ще са длъжни да се отчитат за починалите си близки.

Според експерти когато става въпрос за изплатени хонорари по граждански договори, наследниците може дори да не знаят, че близките им са имали такива, нито пък, че трябва да събират бележки, да попълват декларации и да плащат данъци.

В същото време НАП може да ги глоби до 500 лв. за неподадена декларация и могат да се окажат виновни за укрити доходи.

В повечето случаи, когато става въпрос за хонорари, те са похарчени, а за наследника ще остане задължението да внася данъците.

Управляващите признават, че идеята има несъвършенства и са готови да я поправят.

„Досега имаше една законова дупка при която на практика човекът физическо лице, което е починало, каквито и доходи да е получавал, оставаха необложени", подчерта Менда Стоянова.

Според хората не би следвало наследниците да се занимават с това, а администрацията трябва да има свой механизъм за събиране на данъците.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни