Четвъртък, 30 Юни 2022

Събота, 01 Октомври 2016 22:00

Един от първите асансьори в света е в София

Той е бил монтиран в царския дворец в столицата

Един от първите асансьори в света се намира в София. Той е бил монтиран в царския дворец в столицата и е бил поръчан лично от Фердиданд преди 120 години. Интересното е, че досега е бил скрит.

Уникалната находка е намерена от Милена Звънчарова, докато работи за етнографския музей в двореца, зад забравена врата в прашен склад. Там тя се натъква на позлатен асансьор с кристално огледало, диванче с копринена тапицерия е непокътната кабина от дърво.

as1

„Аз не можех да повярвам на очите си. Изглеждаше сякаш ако затворя решетката, той ще тръгне”, споделя Звънчарова.

Асансьорът не работи, защото механизмът му е откраднат. Предполага се, че е пуснат в движение между 1894 и 1895 г. В него е можело да се возят само двама души с общо тегло не повече от 160 кг., а в момента единственото работещо нещо в асансьора е решетката.

След асансьор в Истанбул и този на Айфеловата кула, софийският е третият в Европа, изчислява производителят. „Изпълнението е уникално, много голям късмет е, че е консервиран по този начин, защото е с дървени релси”, пояснява Явор Андреев, управител на българския клон на фирмата производител.

as2

Асансьорът е свързвал столовата с втория етаж. Предполага се, че това е бил най-дискретния начин царското семейство да напусне сградата или някой да стигне до покоите на царя.

Социалистическата власт обаче решава да го скрие. Днес производителят е готов да финансира реставрацията му и той да стане част от цялостната експозиция на царския дворец. За поправката му ще са нужни поне 500 хил. лв. Дотогава може да бъдат открити още тайни зад заключените врати на бившия царски дворец.

BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни