Вторник, 05 Юли 2022

Неделя, 02 Октомври 2016 07:55

Папа Франциск: Бракът е "най-красивото Божие творение"

Той заяви това на среща с католици в Грузия

Бракът е "най-красивото Божие творение" и хората, които се изкушават да изневеряват, трябва незабавно да потърсят помощ, каза папа Франциск, изпращайки силно послание срещу развода, предаде ДПА. 

Той заяви това на среща с католици в Грузия, където е на посещение, отговаряйки на техни въпроси.

"Трябва да направим всичко, за да спасим брака, подчерта Франциск и отбеляза, че има три "вълшебни думи" - извинявай, благодаря ти и съжалявам - които могат да помогнат при брачните кавги, както и че двойките може да спорят, но не бива да си лягат, без да се помирили.
Светият отец заяви още на срещата, че католиците никога не бива да се опитват да обърнат в своята вяра православните християни. Прозелитизмът е голям грях, каза папата.

По време на посещението си в Грузия Франциск усети пренебрежителното отношение към себе си от страна на Грузинската православна църква, отбелязва ДПА.

"Не бива никога да убеждавате православните да приемат католицизма, те са наши братя и сестри, последователи на Исус Христос", каза папата.

Тези думи бяха произнесени часове след като водачите на Грузинската православна църква не дойдоха на месата, която отслужи Светият отец.

"Икуменизмът означава да бъдем приятели, да вървим заедно, молейки се един за друг и да работим за благото на другия, когато е възможно. никога не трябва да осъждаме или да преставам да говорим с брат или сестра заради това, че те са православни", каза папата.

Усилията на папата да подобри отношенията между Ватикана и Грузинската православна църква претърпяха до известна степен публичен провал, след като патриаршията реши да не изпраща своя официална делегация на месата, която отслужи папата, и отново заяви, че православните вярващи не могат да участват в католически богослужения, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на подготовката папската визита, говорител на Ватикана беше казал, че Грузинската патриаршия ще изпрати свои представители на богослужението на стадиона в Тбилиси като "знак за разбирателството между двете Църкви". Това изявление даде основания да се смята, че хладните отношения, хвърлили сянка върху посещението през 1999 г. в Грузия на папа Йоан-Павел Втори, вече малко са се затоплили.

Говорител на Грузинската патриаршия обаче каза днес, че отсъствието на грузинските духовници е било "по взаимно съгласие".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни