Четвъртък, 30 Юни 2022

Понеделник, 03 Октомври 2016 11:55

Учени на крачка от откриването на лечение за ХИВ

Учени от Великобритания са на път да осъществят пробив в лечението на ХИВ(човешки имуннодефицитен вирус), съобщава вестник The Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Британец на 44-годишна възраст се надява да стане първият в света, който ще се излекува от болестта с помощта на новаторска терапия за изкореняване на вируса. Той е първият от група от 50 души, който приключва тест на амбициозно лечение, разработено от учени и лекари от пет водещи британски университета.

Терапията е първата по рода си, създадена, за да проследи и унищожи ХИВ във всяка част на тялото - включително спящите клетки, които са пропускани от действащите до този момент процедури.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 03 Октомври 2016 11:55
  Учени от над 60 университета в света подкрепиха протестите в България

  73 български учени от около 60 университета в 12 държави по света подписаха отворено писмо, в което изразяват подкрепа за протестите срещу правителството и главния прокурор у нас, пише Narod.bg.

 • Понеделник, 03 Октомври 2016 11:55
  Учени от БАН: Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира

  Представителите на БАН определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията като смехотворно и смятат за неуместно да се занимават с хомосексуалната паника на ВМРО

   

 • Понеделник, 03 Октомври 2016 11:55
  Доц. д-р Димитър Буланов: Всеки с COVID-19 ще има къде да се лекува

  „Постепенно разпространението на коронавируса в България намалява, но това не трябва да ни успокоява, тъй като категорични прогнози няма как да се направят и не трябва да се правят“, заяви доц. Буланов

  За доц. д-р Димитър Буланов от месеци COVID-19 е не просто теория, а неразделна част от ежедневието. Той е хирург, който след обявяването на извънредното положение прекарва дни наред в Инфекциозното отделение на Александровска болница, близо до болните и далече от собственото си семейство.

  Освен лекар на първа линия, но той вече е и директор на Александровска болница, след като проф. Костадин Ангелов пое поста здрaвен министър.

  „Поемането на Александровска болница от мен е огромно предизвикателство предвид това, че болницата е с много функции, многопрофилна е, с много голям брой легла, огромен персонал и с утвърдени лидерски позиции за диагностични и лечебни дейности в България. В същото време е и утвърден образователен център за студените по медицина”, каза той в студиото на NOVA.

  „Постепенно разпространението на коронавируса в България намалява, но това не трябва да ни успокоява, тъй като категорични прогнози няма как да се направят и не трябва да се правят“, заяви доц. Буланов.

  „Със сигурност обаче ще има къде хората да се лекуват”, категоричен бе той.

  И допълни: „Министерството на здравеопазването представи програма с прогнозно съотношение на евентуалния брой заболели към възможността на лечебните заведения да разкриват легла за лечение на такива болни. Няма как здравната система да не реагира на нуждата на заболелите. Хората трябва да бъдат спокойни. Ако се наложи, цялата здравна система ще се преформира, за да бъдат лекувани заразените”.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни