Вторник, 05 Юли 2022

Понеделник, 03 Октомври 2016 17:16

СУ пред BIG5: Започнахме учебната година с 600 незаети места

В така жадуваната доскоро специалност „Право“ тази година са останали три незаети места

Софийският университет „ Св. Климент Охридски“ започна новата академична учебна година с около 600 незаети места. Това представлява 10 процента от плана за прием на университета, съобщиха пред BIG5 от висшето училище.

Планът за прием е същият като миналата година, а кандидатите през тази учебна година са с 1 000 по-малко в сравнение с миналата, заявиха още от университета.

Както вече стана известно, в началото на септември СУ съобщи, че 20% от местата са незаети и свободните бройки по държавна поръчка са 1076 в 84 специалности. Университетът обяви допълнителен прием и въпреки това 600 от тези места са останали свободни.

„Допълнителният прием беше последната възможност за кандидатстване в бакалавърските програми на Софийския университет през тази учебна година“,  съобщиха още пред електронното ни издание от висшето училище.

В така жадуваната доскоро специалност „Право“ тази година са останали три незаети места.

128-мата академична учебна година в Софийския университет беше официално открита днес.

Ректорът проф. Анастас Герджиков заяви, че през последните години качеството на образуванието у нас е спаднало. Това той отдава на политиката на държавата да стимулира количеството за сметка на качеството.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева посочи, че Софийският университет се състезава с едни от най-добрите учебни заведения по света.

По думите на проф. Анастас Герджиков университетът е сред първите 700 висши училища в света. В него се обучават 10% от студентите в страната.

"Няма съмнение, че вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството доведоха до спад в качеството на българските висши училища. Несъмнено е обаче и това, че много български университети запазиха традициите си, запазиха профила си и техните възпитаници постигат отлична реализация в България и успехи по цял свят", отбеляза Герджиков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни