Вторник, 05 Юли 2022

Вторник, 04 Октомври 2016 21:39

Учениците у нас пият повече от тези на запад

Подрастващите посягат най-често към алкохола за първи път между 11 и 13 години. Това обявиха от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, предаде bTV.

В Европа 31 % от учениците на 13 години посочват, че вече са опитвали алкохол. В България децата, които признават, че това са с 3 на сто повече, обявиха от асоциацията. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи обаче на 16 години картината с алкохола се променя драстично. Ако в Европа 35% от тийнейджърите твърдят, че им се е случвало да пият по 5 питиета едно след друго, то у нас броят на подрастващите е значително по-голям. Момчетата по-често от момичетата признават, че са опитвали спиртни напитки.

Проучванията показват още, че когато българчетата опитват алкохол за първи път обикновено избират бира или вино. Повечето тийнейджъри твърдят, че не са опитвали алкохол, но признават, че много от приятелите им вече знаят какво е усещането да прекалиш с чашката. Според психолозите децата посягат към алкохола основно по-две причини – за да се впишат в компания на връстници или наблюдават личния пример в семейството. „Да подпомогнем детето да запълни времето си с достатъчно полезно с ценни неща около себе си - спорт, хоби, приятелски компании, за да няма време да се замисля за алкохола!”, призовава психологът Яна Алексиева.

От Националния център по обществено здраве пък са на мнение, че за да намалее делът на българчетата, които посягат към алкохола е необходимо въвеждането на здравно образование в училище – и то минимум 18 часа годишно. От Асоциацията на производителите на алкохол се надяват след срещи между родители, психолози и учители, които организират да помогнат на родителите да отложат първата среща с алкохола. „Ние искаме да намалим минимум с 10% до 15% процента на млади хор между 11 и 13-годишна възраст, които за първи път опитват алкохол”, каза Ралица Скорчева от организацията.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни