Неделя, 03 Юли 2022

Четвъртък, 06 Октомври 2016 09:00

Църквата почита Св. апостол Тома

На този ден празнуват архитектите, строителите и зидарите

На 6 октомври църквата почита Свети апостол Тома.  Наричали го Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. Апостол Тома е бил изкусен строител, затова на този ден отбелязваме и празника на всички архитекти, строители и зидари.

Апостол Тома бил един от най-преданите последователи на Спасителя. Тома произхождал от галилейския град Панеада. Наричали го Близнака (на арамейски Тома означавало близнак), тъй като преданието разказва, че той много приличал на Христос. В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа "Уверението Томово”.

Когато след смъртта си Спасителят възкръснал, той се явил на много от учениците си. Те разказали на Тома за чудото, но той не повярвал и поискал сам да види белега от гвоздеите на възкръсналия Иисус, и да постави пръста си в раните му, за да се увери във Възкресението. Седмица по-късно Христос се появил и накарал Тома да го докосне, като казал: "Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха”. Така изразът "Тома неверни” станал нарицателен за недоверчив човек.

Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни