Събота, 28 Май 2022

Петък, 07 Октомври 2016 22:20

Да надникнем „През отворените прозорци на руския импресионизъм”

Милиардерът филантроп Борис Минц представя впечатляващата си колекция в Националната художествена галерия

Красота – това е една от думите, с които може да се определи откритата снощи изложба „През отворените прозорци – живопис от колекцията на Музея на руския импресионизъм” в София. В седем от залите на Националната художествена галерия – Двореца всеки ценител на изящното и красивото в изкуството може да преживее неочаквано пътешествие назад във времето. Дължим го на колекционерската страст на предприемача филантроп Борис Минц и куратора Юлия Петрова.

Години наред Минц издирва и събира непознати импресионистични творби на руски художници, а когато колекцията му придобива значителни размери, той основава и Музей на руския импресионизъм. Културният институт дълго време няма свое седалище. Сдобива се със сграда – в бившата московска шоколадова фабрика „Болшевик” – едва през май 2016-а, но изложбата „През отворените прозорци…” вече е получила най-висока оценка от експерти във Венеция и Фрайбург. До 23 ноември е на разположение и на българската публика.

Константин Юон, "Портите на Ростовския Кремъл"

Изкуствоведи говорят за „феномена руски импресионизъм”, който за пръв път се представя официално в България. Откриваме го чрез подредените в залите 66 живописни творби на 43 художници, които допълват представите и познанията ни за историята на руското изкуство от последните 130 години. В Двореца са платна както на големи имена като Валентин Серов, Василий Поленов, Константин Коровин, Борис Кустодиев, така и на автори от края на ХХ и началото на XXI век като Михаил Шемякин, Валери Кошляков, Владимир Рогозин и др.

Идеята, с която започва да събира колекцията си Борис Минц, е да покаже на света незаслужено непознатите според него импресионистични творби на славянски художници. Проектът му се нарича „Славянски импресионизъм”. „През отворените врати…” е онази част от него, която събира руското изкуство в традициите на художественото течение, нашумяло най-вече с платната на френски автори.

Борис Минц (вдясно), Слава Иванова и Юлия Петрова (вляво) по време на срещата с журналисти в Националната художествена галерия - Двореца, където снощи бе открита изложбата "През отворените врати на руския импресионизъм". Снимка НХГ

„Отдавна събирам тази колекция – разказва бизнесменът филантроп Борис Минц. – Колекционерството е болест, която се предава. Заразиха ме с нея преди 15-16 години, а след това може би и аз съм го направил с други хора. В началото събирах само графики, но започнах да се увличам все повече и повече в издирването на импресионистични творби от различни творчески етапи на руски художници. Търсех упорито, но не намирах. Тогава се обърнах към Юлия Петрова и вече 6-7 години работим заедно. Резултатът от всичките ни усилия почувствах най-силно във Венеция, където представихме картини от нашия музей.

От една страна, беше огромният интерес на публиката – до самото закриване на експозицията през нея минаваха по 60 човека в час. А от друга, беше признанието на университетски преподаватели и светила в изкуствознанието – до един твърдяха, че ще се наложи да се пренапишат учебниците по изобразително изкуство, защото в тях няма и дума за руски и славянски импресионизъм.”

Юлия Петрова, която днес е не само куратор, а и директор на Музея на руския импресионизъм в Москва, твърди, че преди да купят ново попълнение за колекцията, подлагат всяка творба на стриктна експертиза. Съвременните възможности за химичен и рентгенов анализ са им позволили да отхвърлят платна, упорито предлагани им като оригинали.

Кураторът на изложбата Юлия Петрова пред "Потрет на Димитриос Лонго", дело на художника Дмитрий Налбандиян (1906-1993). Снимки Виолета Цветкова

В изложбата в Двореца могат да се видят произведения от майстори като Валентин Серов, Константин Коровин, Пьотр Кончаловски, Борис Кустодиев, но и на неизвестни, но не по-малко талантливи живописци. „Мнозина от авторите, които представяме в София, надминават майсторството на редица по-популярни художници. Сигурна съм, че гостите на изложбата ще бъдат впечатлени от постиженията на руския импресионизъм, който незаслужено е толкова малко познат в Европа. С експозицията „През отворените прозорци” отваряме една красива страница от историята на изобразителното изкуство”, допълни Юлия Петрова на срещата с журналисти в Националната галерия.

Борис Минц разказа, че през първите три месеца след откриването на Музея на руския импресионизъм в Москва е бил посетен от повече от 30 000 зрители. Кой все пак е неговият създател? Както можем да се досетим, Борис Минц е… милиардер. Заема 62-ро място в класацията на „Форбс” за най-богатите руски бизнесмени. Филантроп по дух, той инвестира голяма част от богатството си в произведения на изкуството и ги представя с пътуващи изложби в Русия и Европа.

Според директора на Националната художествена галерия Слава Иванова първото гостуване на Музея на руския импресионизъм в София може да се превърне в повод за представяне в Москва на български художници, които също са се увличали от това направление – Никола Танев, Сирак Скитник и др. А Юлия Петрова е категорична: „Целта ни е не да отречем вече познатите ни големи майстори от Западна Европа, а да допълним представата за импресионизма въобще. Без познанието за руските и славянските художници, които са се увличали от него, тя няма да е цялостна.”

На заглавната снимка – Алексей Исупов, „Пикник в гората”

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Октомври 2016 22:20
  „Кой съм аз? Това е наистина сложен пъзел…”

  19 + 1 цитата от Луис Карол, математикът, който се превърна в най-енигматичния детски писател, пренасящ ни в огледалния свят на чудесата вътре в нас

  „Тръгни от началото и продължи, докато стигнеш края. Чак тогава спри.”

  „Винаги казвай истината, мисли преди да говориш, а след това си записвай.”

  „О, тази любов, тази любов кара света да се върти.”

  „Във всяко нещо има поука, стига да можеш да я намериш.”

  „Ако всеки си гледаше собствената работа, светът щеше да се върти много по-бързо.”

  „Всичко е смешно, ако можеш да му се смееш.”

  „Ако пиеш много от бутилка, на чийто етикет пише „отрова”, ще ти се отрази, рано или късно.”

  „За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.”

  „Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?”

  „Трябва да си полулуд, за да ме накараш да мечтая.“

  „Колко дълго е завинаги? Понякога само една секунда.“

  „Ако вярваш на всичко, ще умориш мускулите на вярването в ума си много и ще си толкова слаб, че няма да вярваш и на най-простичките истински неща.“

  „Въображението е единственото оръжие във войната срещу реалността.“

  „Животът? Какво е той, ако не е един сън?“

  „Не мога да се върна към вчерашния ден – тогава бях друг човек.”

  „Една от тайните на живота е, че това, което наистина си струва да се направи е това, което правим за другите.”

  „Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там.”

  „От друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше – щеше. Но не е така и след като не е, значи няма да бъде. Това е логиката.”

  AFISH.BG

 • Петък, 07 Октомври 2016 22:20
  Художник събра събитията на 2016 в една картина

  Американецът Нив Баварски създаде илюстрация, на която са отразени 127 от най-важните събития през отиващата си година

 • Петък, 07 Октомври 2016 22:20
  Кръвта се наследява, а добродетелта се придобива...

  Първият екземляр от „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес е отпечатан на днешния ден преди 412 години

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни