Сряда, 06 Юли 2022

Четвъртък, 29 Септември 2016 16:40

Говорителят на инициативния комитет: Орешарски не е зависим от олигархията

Председарелят на инициативния комитет, издигнал Орешарски, не е комуникирал с медиите и решихме да не го натоварваме с тази задача, заяви Атанас Минев

Атанас Минев е 28 годишен, служител в застрахователен брокер, беше ни представен за говорител на инициативния комитет по издигането на Пламен Орешарски и Данаил Папазов като независими кандидати за президент и вицепрезидент на предстоящите избори.

- Защо криете председателя на инициативния комитет, г-н Минев, защо вие се съгласихте на интервю, а не самия председател.

- Решихме, че инициативния комитет ще има свой говорител и аз бях избран за такъв. Председателят не е комуникирал досега с медии и предпочетохме да не го натоварваме с такава задача. Аз имам някакъв опит и затова поех този ангажимент.

- Кой сте вие, г-н Минев, и как решихте да съставите инициативен комитет за издигане на кандидатурите на Пламен Орешарски и Данаил Папазов в президентските избори?

- Ние сме група хора на възраст между 28 и 50 години, с добро образование, с добри професии и, смея да кажа, независими от държавния и олигархичния контекст на псевдопазарната ни икономика. Сблъскахме се с таван, който не ни позволява да реализираме докрай потенциала си, но в същото време не желаем да емигрираме в чужди държави. Смятаме, че имаме своя дълг не само към родителите си, но и към Родината и поколението, което ще ни наследи. Не сме безразлични какво ще оставим на децата си като държава и възможности. В същото време ние не сме политици, нямаме достатъчно опит, за да поемем преки ангажименти в политиката, повечето от нас нямаме дори възрастта, за да се кандидатираме в избори за президент. Ето защо се постарахме да намерим човек, зад който да застанем, с достатъчно познания и опит включително реални държавнически постижения, за да е полезен на страната ни и на хората, но също така да не е зависим от партиите, които видимо следват предимно своите интереси.

- Сред вас има ли членове на партии, какъв е мащабът на бизнеса ви, имате ли финансови възможности, за да реализирате предизборната кампания на Орешарски – Папазов?

- Ние ще дадем своя принос, разбира се, но това е въпрос, на който не мога да дам отговор от името на всички. Всеки от нас ще помогне според възможностите си, но предимно кандидатите са отговорни за този процес. Колкото до това дали сме партийци, категорично отговарям, че такива сред нас няма – членовете на комитета могат да бъдат характеризирани само с професиите си. Имаме икономисти, архитекти, консултанти, артисти, мениджъри, лекари, юристи, IT специалисти и други, но всички сме единодушни, че не можем да не обръщаме внимание на политиката, тя е рамката, в която управляващите поставят живота ни и ние не можем да бъдем безразлични.

- И как оценявате политиката в момента, какво ви амбицира да се намесите?

- Провокира ни един забележим факт, който е в разрез с Конституцията, а именно – сливането на властите и автократичното управление в момента. Не може една партия да владее всички управленски позиции и да предоставя възможност на председателя си да взема еднолични решения по всички въпроси. ГЕРБ са превърнали държавната и общинска администрация в ППО (първична партийна организация), която репресира гражданите и особено бизнеса. Днес вече е опасно да изкажеш мнението си публично, защото веднага след това в офиса ти влизат НАП, НОИ, ДАНС, прокуратура и започват репресии. Ставаме свидетели на враждебни превземания на фирми с помощта на държавните институции, изкуствено предизвикани фалити и други агресии, което върна страха в хората и съсипа малкия и средния бизнес, а наемна работа се осигурява преимуществено за членове на ГЕРБ. Днес в България се оцелява само чрез преразпределяне на средства през държавния бюджет и еврофондовете съпътствани от съответната корупция. Това е нетърпимо.

- И защо решихте, че точно Орешарски може да ви помогне, нали и той е един от хората участвали в управлението повече от 20 години!

- Тук имате грешка. Г-н Орешарски наистина е отдавна в управлението, но не той е въвел тези лоши практики, за които говорим. Ние, като инициативен комитет направихме много внимателен преглед на възможните кандидатури и не случайно избрахме него. На първо място поставяме факта, че той е доказан професионалист, доктор на икономическите науки, доцент и бивш зам.-ректор на УНСС, управленец с държавнически постижения зад гърба си. Съвсем накратко искам да маркирам, че точно той е в основата на консолидацията и редукцията на държавния дълг през 90-те години и втори път през 2005 – 2008 г., той беше един от двигателите на въвеждането на валутен борд – факт, който държи финансите на България вън от политическия произвол и е в основата на икономическия растеж от 1997 г. до сега. Г-н Орешарски въведе бандеролите за тютюневите и алкохолните изделия, с което рязко намали контрабандата и сивия сектор, той създаде НАП като единен орган за данъчни и осигурителни вземания, той е в основата на въвеждането на плосък данък от 10% и намаляването на осигурителната тежест върху бизнеса и труда, той беше и моторът на създаването и обединението на фондовите борси. На Пламен Орешарски дължим инкасирането на просрочените вземания от Ирак еднократно и в брой. Винаги, когато е бил в нечие правителство е постиган икономически растеж и намаляване на вътрешния и външния дълг, има множество международни признания и награди. Мога много да изброявам.

- Това прозвуча като рекламна кампания, а всъщност Орешарски е обвиняван в много грехове.

- Много ли, изненадвате ме! Единственото, което чуваме като от развален грамофон е абсолютно манипулативното питане КОЙ, на което г-н Орешарски отговори десетки пъти – кандидатурата на Делян Пеевски е решение на мандатоносителите ДПС и БСП. Самият Орешарски многократно заяви, че смята това за грешка, включително понесе отговорността за това, въпреки че решението не беше негово. Колкото до оценката ви, че правя рекламна кампания подчертавам, че това са исторически факти, те са проверими и неопровержими. Ще добавя още нещо, за да си направите сравнение и лична преценка – правителството на г-н Орешарски пледираше за нов рефинансиращ дълг в размер на 1 млрд. лв., докато сегашното правителство ни задължи с над 16 млрд. лв.

- Грехове има, например прескачането му от партия в партия също е факт.

- И по този въпрос се разпространяват само митове и легенди, а истината е, че г-н Орешарски винаги е бил ангажиран във властта само като експерт и доказан професионалист. Единствения му партиен период е извън властта, след 2001 г. когато стана член, а след това и зам.-председател на СДС, но след злополучното оттегляне на кандидатурата му за кмет на София чрез откровена интрига, той отново стана безпартиен – такъв е и до днес. Това му дава предимство в надпреварата за президентския пост, защото той познава партийните кухни без да участва в тях и вече е напълно еманципиран от партийни влияния. Като пример ще посоча и факта, че той е бил сондиран като кандидатура на партии и е отказал. Прие нашата покана, след като видя, че зад нас няма нито партии, нито олигарси. Мисля, че ние му даваме и една възможност за реванш, защото от позицията на президент г-н Орешарски ще може да разкрие истината за прехода, в който той има най-дълго присъствие и най-добри държавнически постижения. Партиите се ползваха от неговите опит и познания, и стоварваха на плещите му собствените си провали вкл. отговорността за лошите си решения. Ние смятаме, че това трябва да се разкаже – България може да преживее своя катарзис само чрез истината, а доброто ни бъдеще ще е възможно само когато си вземем поуките от миналото.

- Не сте ли малко наивни, твърди се, че зад него стои ДПС, можете да бъдете употребени.

- Всяка партия има някакво свое твърдение и всички те взаимно се изключват. Ние не се поддаваме на тези манипулации, защото целите им са користни, а и знаем, че в много скоро време твърденията им ще бъдат опровергани.

- Вие лично познавате ли го, имате ли собствени впечатления, за да сте сигурен в избора си?

- Познавам го, ходил съм на негови публични презентации и съм впечатлен от професионалните му качества. Преценката обаче не е само моя, имахме предварително изготвен примерен профил и решението взехме с консенсус в целия инициативен комитет, преди да го поканим на личен разговор.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 16:40
  Президентът Румен Радев: Резолюцията развенча пропагандната риторика на управляващите

  Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие, заяви държавният глава

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 16:40
  Президентът в Девин: Трябва да сме единни във всяка достойна кауза

  Днec cклaнямe глaви прeд гeрoичнaтa caмoжeртвa нa хилядитe бългaрcки oфицeри, вoйници и дoбрoвoлци, кoитo прeз пaмeтнaтa 1912 г. oтдaдoхa живoтa cи, вoдeни oт cвeщeн дълг дa дaрят cвoбoдa и нaдeждa нa cвoитe кръвни брaтя и cecтри, ocтaнaли извън прeдeлитe нa рoдинaтa. Тoвa зaяви прeзидeнтът Румeн Рaдeв в cлoвoтo cи пo cлучaй oтбeлязвaнeтo нa 108 гoдини oт ocвoбoждeниeтo нa Дeвин и рeгиoнa.

 • Четвъртък, 29 Септември 2016 16:40
  ЕП отхвърли поправките за президента в резюлюцията за България

  Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

  С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, предаде БНР.

  Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни