Неделя, 03 Юли 2022

Петък, 30 Септември 2016 09:44

Орешарски: Решението за Пеевски беше грешка

Може би сбърках, трябваше да разтуря кабинета, допълни още бившият премиер, който в момента е кандидат за президент

„Кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше политическо решение. Преди три години ви го казах, сега ви казвам същото. Съжалявам, че няма стенограма. Може би съм сбъркал, като съм изпълнил това политическо решение. Може би трябваше да разтуря кабинета”. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия кандидатът за президент Пламен Орешарски. Според него решението, което е взето преди три години, е било грешка.

„Кандидатирам се за президент, защото отговарям на очакванията на много български граждани. Предлагали са ми да ме издигнат за президент – и от ляво, и от дясно. Аз се кандидатирам сам”, заяви бившият премиер и допълни, че ще има много по-голям успех на предстоящите избори, отколкото се предполага.

На въпрос как коментира версиите, че ДПС седи зад неговата кандидатура и че го прави, защото е удобен на ГЕРБ, той отговори, че всеки прави свои сметки. „Това е лично решение, направено на базата на мои разсъждения, че страната ни може да премине с минимални щети през следващите няколко години. Това, което предстои за страната ни не е добро”, отговори Орешарски. Преди да вземе това решение той е мислел, че нямаме шансове като общество и  като държава. „Страната ни се намира в институционален разпад”, добави той.

„Има  много хора, които ме харесват. Отговарям на очакванията на много български граждани. Защо не цитирате добрите мнения за мен? Имах многобройни поздравления, когато хората разбраха, че ще се кандидатирам за президент”, каза кандидатът за президент.

Попитан срещу кого би искал да се изправи в дебат за поста президент той отговори, че уважава всички опоненти и е готов да се изправи срещу всеки.

Относно номинацията на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и оттеглянето на подкрепата от Ирина Бокова той отговори, че би се радвал българка да заеме този пост. „Боли ме, че моето правителство излага България пред света. Не се прави така. Може би е направено под някакъв натиск”, смята Орешарски.

"Кристалина няма шансове за шеф ООН. Имам достатъчно връзки и информация и го знам. Шансът й е наистина минимален", сподели бившият премиер относно рокадата между двете дами.

За аферата "Червеи" бившият премиер заяви, че и сега има подслушване.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни