Събота, 25 Юни 2022

Петък, 11 Март 2016 15:14

Стела Банкова пред BIG5: Задължителното гласуване е мародерстване

Премиерът Бойко Борисов се прави на Орбан, но не е, отсече бившият депутат

Бившият депутат от 39-ото и 40-ото народно събрание Стела Банкова не се страхува да говори истината. Наричат я Сара Бернар заради хъса, с който разпиля 13-ата си заплата от трибуната на парламента в знак на протест срещу политическото лицемерие и бездушие. Днес един от най-честните народни представители в историята на парламентаризма навършва 66 години. Тя беше депутат два мандата последователно от НДСВ, НИЕ и „Атака", след това избра да бъде независим. Родена е през 1950 г. с.Тлачене. Завършва българска филология и дълги години е била преподавател. Работила е и в Министерство на културата. Банкова бе един от най-дейните депутати и имаше рекордно много внесени законопроекти. След като напусна Народното събрание, тя беше един от малкото народни представители, които се регистрираха на трудовата борса. Депутатката от 39-ия и 40-ия парламент днес е посветила дните си на он-коболните, бедните и онеправданите. В свободното си време чете книги, които й помагат да разбере хармонията на вътрешния си свят, както и да успокои нервите, с които всекидневието я натоварва.

Макар вече да е извън реалната политика, бившата царска избранничка взима активна позиция по много от наболелите въпроси в обществото на страницата си във Фейсбук. BIG5 се свърза с нея и рожденничката бе любезна да отговори на няколко въпроса от текущата политика и обществената действителност.

- Смятате ли, че състоянието на държавата в момента е стабилно, както твърдят под път и над път управляващите?

- Задължителното гласуване е мародерстване в момент, когато хората няма какво да ядат. Говоря за хората, които имат пари, колкото да си купят мляко и хляб, за да оцелеят. Нямам думи. Промените в законодателството само ще допринесат до увеличаването на броя на партиите, всяка от които ще се бори за повече пари които ще се борят за още повече пари за субсидии, които и сега са многомилионна тежест за бюджета. Задължителното гласуване ще донесе нови милиони партийна субсидия за алчните ни партии. Сега партийната субсидия в България е най-високата в света. Решението за задължително гласуване ще даде единствено възможност на "влюбените" в своите политици български граждани да нарисуват на бюлетините какво мислят за политическата ни класа.

- Какво ви е становището за положението в партия „Атака“ в момента?

- Аз не бих искала да коментирам поведението на г-н Сидеров, но съм разочарована като цяло от поведението на популистките партии, които залъгват хората с празни обещания. Нека да не забравяме, че „Атака“ подкрепяше кабинета Борисов в противоречие на това, което беше обещала. Нека да ви припомня, че по време на 39-ото Народно събрание партия „Атака“ предложи да се дадат на депутатите пенсии по 1500 лева. Нямам думи.

- Къде работите в момента?

- В момента съм на работа в благотворителна фондация, която помага за лечението на онкологично болни.

- Преди време хората бяха шокирани от информациите, че сте се регистрирали в бюрата по труда…

- Аз не мога да разбера защо трябва да се смята за нещо неестествено един бивш депутат да отиде да си търси работа в бюрото по труда и да застане на опашката редом с другите хора. Не виждам в това нищо извънредно.

- Все пак не се срещат под път и над път депутати, които прибягват до социалните служби…

- Мисля, че не съм единствената, доколкото си спомням и един бивш премиер беше се регистрирал...

- Работите във фондация за подпомагане на лечението на онкоболни. Как бихте коментирали предстоящото въвеждане на пръстови отпечатъци в болниците?

- Нямам думи! Това е подигравка с хората, а т. нар. здравната реформа не води до никакви реални резултати, които да подобрят живота на обикновените хора.

- Смятате ли че, правителството решава успешно проблемите с бежанците?

- Според мен нещата бяха изпуснати от контрол още преди години, когато този проблем се появи в Европа и сега е късно за ефикасни мерки срещу бежанската вълна. Унгарците се справят, защото си имат Виктор Орбан. Ние обаче си нямаме Виктор Орбан.

- Бойко Борисов?

- Премиерът Бойко Борисов се прави на Орбан, но не е….Това е положението.

Огнян Стоенелов, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни