Събота, 25 Юни 2022

Вторник, 07 Април 2020 10:03

Доц. Мангъров: 600 болни и 22-ма умрели не са нищо особено

Да се затвори цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка. Това, което се случва сега, се е случвало многократно в миналото. Нищо особено няма да се случи, няма да бъде Армагедон, убеден е началникът на детското отделение в Инфекциозна болница

 

Премиерът Бойко Борисов отправи тези дни остра критика срещу предложението на доц. Атанас Мангъров да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките срещу епидемията. „Ако не се действа правилно, от коронавируса ще умрат повече хора. В момента, в който страната се отвори, всичко ще се омеша. И когато отново припламне искра, всичко ще почне отначало“, каза в „Тази сутрин“ по bTV доц. д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

„При всяко инфекциозно заболяване, при което има епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни и които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка“, заяви Мангъров.

„В устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някой иска да ме вкара в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. А именно думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам“, каза още той.

„Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна“, обяви доц. Атанас Мангъров, който е част от наскоро създадения и набързо закрит Медицински съвет към МС, който трябваше да дава становища адекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата.

Тезата му за колективния имунитет вбеси премиера и Бойко Борисов го призова да поеме отговорността и той да каже тогава кой да живее и кой да умре. В момента статута на съвета е като на неформална организация. Продължавали да поддържат връзка помежду си, евентуално да дават съвети, обясни Мангъров.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това - трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб“, обясни Мангъров.

„Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало, опонира той на пълната социална изолация. Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя“, обяви Мангъров.

В момента, по думите му, у нас "нищо особено не се случва - под 600 заразени и 22 -ма умрели". „Анализите показват, че това, което се случва сега, се е случвало многократно в миналото – през 2007, 2008 и 2015 г. Нищо особено няма да се случи, няма да бъде Армагедон“, увери доц. Мангъров.

„Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист - не съм враг на държавата, какво трябва да стане, за да умират по-малко хора“, обобщи доцентът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни