Вторник, 30 Май 2023

Неделя, 06 Септември 2020 11:34

Председателят на БСК предвижда икономическа криза след пандемичната и политическата

Не се ли случва това, че хора от администрацията искат да свалят това правителство, казва Радосвет Радев по повод акцията в „Хиполенд“

 

 

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев предрече трета и най-страшна криза за България след пандемичната и политическата - икономическа.

"Може би България би имала имунитета да се пребори с всяка една поотделно криза, ако не бяха другите две. Това ме кара да съм изключително внимателен в оценките и в изчезващия ми оптимизъм", каза той.

Радев показа данни, които според него, ясно чертаят началото на последната криза. Според данни на НСИ, които председателят на БСК коментира, нагласите на българите за покупка на ново жилище или построяване на такова, сочат, че за тази година през юни те са били минус 90 или ако за миналата година 1000 човека са искали да инвестират в недвижимост, сега те са 100, обясни Радев пред bTV.

Има ръст на заплатите, но в държавната администрация той е над 6%, докато в частния сектор 5,7%.Председателят на БСК коментира и данните за заетите лица, които за юли месец са със 111 хиляди по-малко от миналата година. Но според Радев е можело и повече да са, ако не са били икономическите мерки през пандемичната криза у нас.

С 10% са се увеличили и лошите кредити, както и има увеличение на отваряне на депозитите, което говори за очакване от страна на хората на криза през септември и октомври. Просто хората не са сигурни, че ще запазят работните си места и свиват потреблението до минимум, коментира Радосвет Радев.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Относно акцията в "Хиполенд" председателят на БСК изрази категорично несъласие: “Категорично съм против. Не одобрявам и възразявам срещу това поведение. Когато икономическа полиция отива в “Хиполенд”, те трябва да знаят, че една част от данъците на г-н Колев е стигнала до тях, до бюджета на МВР. Когато е установено несъответствие от 9.60 лева за деня… Когато чуваш, че министърът на вътрешните работи ти се обажда и ти се извинява, че се е случила случка зад гърба му, какво да си мислиш? Кой в крайна сметка е decision maker-а на тия процеси? Сачева ти казва, че всички укоряват поведението. Добре де, ама кой го поръча тогава? Тогава не се ли случва, че не протестиращите, хора от администрацията искат да свалят това правителство? Не се ли случва точно това?”

Припомняме, че НАП, Икономическа полиция и Агенция “Митници” отидоха на внезапна проверка в обекта, точно ден, след като собственикът на фирмата застана зад протестите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни