Неделя, 03 Юли 2022

Вторник, 08 Септември 2020 11:22

Съветник на Ердоган: Ще потопим френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“, гърците да си припомнят какво стана в Мала Азия през 1922 година

„ЕС е разделен и не може да провежда обща политика. Освен това Франция и Гърция се обърнаха срещу нас под шапката на НАТО“

 

Проф. Месут Хаки Казин, съветник на турския президент Реджеп Таип Ердоган по външна политика, който наскоро нарече гърците „джуджета“, а Гърция – „Лилипут, който умира от глад“, излезе с нови възпламенителни заявления, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от агенция "Фокус".

По време на интервю по телевизията Казин нападна вербално не само Гърция, но и Франция, и заплаши, че Турция ще „извади дробовете й“ и ще потопи самолетоносача, който пристига в Източното Средиземноморие.

 „Гърция не е открила природен газ и макар да няма самолетоносач, тя изпраща френския самолетоносач тук срещу Турция. Напада ни, яздейки чужд кон. Този кон ще бъде застрелян и убит. . Това е първото. Второ, Турция, както преди малко каза нашият приятел, не е държава без глас. Скъпият ни президент заяви, че нито претендираме за чужди права, нито ги оставяме да претендират за нашите собствени. Ако има някой, който нарушава правата ни, турската нация ще извади дроба му. Има много голяма армия, осмата армия в света. Третата в НАТО. Кой се осмелява да играе твърдо с нас в Егейско и Средиземно море?“ - каза Казин, като припомни на Гърция катастрофата в Мала Азия от 1922 година.

Той каза по-конкретно: „Наистина ли Гърция иска да опита нашия юмрук? Гърците все още не разбират това. Вижте 9-ти септември (годишнина, на която турските сили окупират Смирна от гърците през 1922 г.). Докато бягахте, вие се убивахте, бягайки към морето тогава. Достатъчно е достатъчно. Достатъчно! Нашите пилоти скоро ще свалят пет или шест от гръцките самолети и ще имаме война. В никакъв случай тази нация не може да бъде под толкова голям натиск. Турция не е нация, с която трябва да се бъркате. Щиковете на турските войници са фиксирани и готови. В миналото, дори без куршуми, ние довършихме врага с нашите щикове. Така че, давайте, ние ви чакаме тук“.

Съветникът на Ердоган беше неудържим, казвайки, че е готов да стреля в главата на гръцки пилот, който ще попадне в ръцете му. „Вижте, аз съм професор във Въоръжените сили. И ако има гръцки пилот, който може да ни удари, ще го застрелям в средата на челото му“, заключи мъжът, който съветва като„ експерт “ турския президент по въпросите на отбраната и външната политика.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Но Гърция отново е в епицентъра на изявленията и на Девлет Бахчели.

Лидерът на турската дясна „Партия на националистическото действие“ (ПНД), която е част от управляващата коалиция с ислямистката-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР), продължава да използва войнствен тон и не се колебае да каже, че „позицията на Гърция на нашите брегове е език на войната. Гърция се държи като разбойник, крие се зад други държави и настоява да избяга от споразумения, диалог и компромиси. Тя върви в сянката на несправедливостта и незаконността, като по този начин търси просперитет за бъдещето. Спирачите на Гърция се повредиха с предложенията и провокациите на Франция, ОАЕ, гърците киприоти, Египет и Израел, които могат да причинят бедствие. Съобщението на НАТО, че е постигнато споразумение за технически преговори, беше опровергано от Гърция и стана ясно коя държава не иска мир и диалог“, каза Бахчели.

Той продължи: „Всичко това в комбинация с отбранителното сътрудничество, което ще бъде подписано от Мицотакис и Макрон, са доказателства и предположения за нови стремежи в региона. Трябва да стане известно, че стремежите на Гърция по нашите брегове са очевиден език на войната. Тези, които нарушават, отричат или заемат нашия континентален шелф, нашите води или която и да е характеристика на нашия суверенитет, както в Егейско море, така и в Източното Средиземноморие, ще платят висока цена за своите исторически грешки“.

Бахчели също не се поколеба да направи препратка към събитията от 20-те години: 1920 г. Необходимо е други държави-членки на ЕС, като Германия, да предотвратяват и коригират агресивната политика на Франция. ЕС е разделен и не може да провежда обща политика. Освен това Франция и Гърция се обърнаха срещу нас под шапката на НАТО. По този начин нито НАТО, нито установяването на мирна среда могат да продължат. Турската нация се бори за независимостта на „Синята родина“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни