Събота, 25 Юни 2022

Вторник, 06 Октомври 2020 12:22

Да дадем българско гражданство на Клеър Дейли и Рамона Стругариу, защото са по-българи от повечето, които сме пратили в Брюксел

Синът на Арман Бабикян - Хаго Арман Бабикян, с коментар за снощното заседание на Европейския парламент

 

Виждам необяснима за мен печал от вчерашния дебат в ЕП. Затова искам да посоча няколко важни и положителни неща:

  1. България тепърва ще бъде проверявана заедно с още няколко държави-членки. Комисията LIBE ще продължи да следи какво се случва тук. Механизмът за сътрудничество и проверка за България остава, защото "българският народ проявява значителен интерес към този въпрос, няма доверие в своята съдебна система и ни помоли за това". Искат се "осезаеми резултати" (не точно "видими резултати" на ГЕРБ) и "устойчив положителен ефект в съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията в България".
  2. През следващия месец въпросът за върховенството на закона в България ще бъде обсъждан не в ЕП, а в Съвета на Европа. Техният представител заяви: "Някои казват - има много думи, но няма дела. Обещаваме да използваме всички налични инструменти." През ноември "Съветът няма да мълчи."
  3. Правителството бе защитено единствено от ЕНП (които не дадоха думата на инакомислещия Радан Кънев), а критика за ситуацията с върховенството на закона дойде от:

- Еврокомисаря по правосъдие, потребители и равенство на половете

- Прогресивния алианс на социалистите и демократите

- "Обнови Европа"

- Група на Зелените/Европейски свободен алианс

  1. Финалният текст на проекторезолюцията за България ще бъде гласуван на 08.10. Досега не е имало резолюция в следствие на дебат за България. В сегашния си вид тя доста обективно и положително обръща внимание на проблеми като:

- Значителното влошаване на правовата държава

- Независимостта на съдебната система

- Отчетността на главния прокурор

- Разделението на властите

- Липсата на резултат от борбата с корупцията по високите етажи на властта.

  1. За 11 г. ГЕРБ (от общо 13 членство на България в ЕС) нито веднъж досега не се е говорило толкова мащабно за уродливото подобие на демокрация, в което живеем. И то не само в Европа, а по целия свят. Това е прецедент, който постигнаха именно хората на улицата, които всички вчера защитиха (дори онези от ЕНП, колкото и лицемерно да звучеше от тях). Въпреки всичко смятам, че е първо наш дълг и отговорност да се справим с мафията тук. Това, което видяхме днес е протегнатата ръка на ЕС към нас, но нека не я бъркаме с ръката, която ще премахне Борисов от управление.

Още няколко по-маловажни неща:

  1. Познавам добри озвучители и мога да ги препоръчам на ЕП за следващия път.
  2. Клетите жени, които извършваха симултанен превод, трябва да бъдат заменени с по-жизнеутвърждаващи и без синузит
  3. Да дадем българско гражданство на Клеър Дейли и Рамона Стругариу, защото са по-българи от повечето, които сме пратили в Брюксел.

В заключение: Ще успеем!

Хаго Арман Бабикян, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни