Събота, 25 Юни 2022

Сряда, 07 Октомври 2020 11:07

Борислав Цеков: Йончева лъже, че в резолюцията не се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция

Юристът цитира и точния текст от документа, който гласи „...призовава българските власти да разширят превенцията и борбата с домашното насилие, и да направят необходимото за ратифициране на Истанбулската конвенция...“

 

 

Юристът Борислав Цеков изобличи в лъжа евродепутатката Елена Йончева, според която в резолюцията на Европарламента за България никъде не се призовавало да ратифицираме Истанбулската конвенция.

Ето какво написа Борислав Цеков във Фейсбук:

Пред медии Елена Йончева, като вносителка на проекта за резолюция на Европарламента, с която освен важните теми за корупцията и правораздаването, ни пробутват Истанбулската конвенция и регистрация на сепаратистите от ОМО "Илинден", заявила, че с текста само се изразявало съжаление, че ИК не е ратифицирана, а не се призовавало за ратификация. Това е ЛЪЖА! Елена Йончева лъже! Ето пасажът от т. 17 на резолюцията, който съдържа изричен призив за ратификация, цитирам:

"... calls on the Bulgarian authorities, therefore, to enhance the prevention and fight against domestic violence, to do what is necessary to allow for the ratification of the Istanbul Convention..."

В превод на български:

"... призовава българските власти да разширят превенцията и борбата с домашното насилие, и да направят необходимото за ратифициране на Истанбулската конвенция...".

Вчера Елена Йончева обяви, че в проекта на резолюция никъде не се призовава за приемане на текстовете на Истанбулската конвенция.

„Няма такова нещо, това е абсолютна лъжа. Прави се опит да се подмени темата. Тя обаче е спомената в т. 17, където се изразява съжаление, че този документ не е приет. В т. 17 се говори за домашното насилие, да се оказва помощ на жертви на домашно насилие, да се изградят специализирани центрове и да се приемат мерки, които съответстват на Конституцията“, разказва Йончева, цитирана от Club Z.

"Епицентър.бг" бе първата медия, която изнесе вчера факта, че зад борбата с корупцията и върховенството на закона в Резлюцията срещу България в т.17, се настоява българските власти да направят необходимото да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция, въпреки решението на Конституционния съд, и да признаят еднополовите бракове.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Нещо повече, в резолюцията се казва, че решението на КС за отхвърляне на Истанбулската конвенция е взето под въздействието на "широко разпространена кампания за дезинформация и клевета, негативно медийно отразяване по темата от няколко медии с предполагаеми връзки към правителствени и опозиционни партии".  

Резолюцията размахва пръст и на "участието на политици и политически партии, представени в българския парламент", който са допринесли за отхвърлянето на ИК. (Най-изявените от тях са Нинова и Каракачанов - б.р.)

Срещу поведението на  Йончева се обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която вчера излезе със специално изявление, в което подчерта: "Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана в резолюция срещу корупцията".

Нинова обяви още, че ще предложи на евродепутатите от БСП, "независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но да НЕ ПОДКРЕПЯТ текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни