Четвъртък, 23 Март 2023

Петък, 09 Октомври 2020 12:33

Министър Банов, докога ще си затваряте очите пред безобразното поведение на шефката на Музикалното училище?

Директорката на Националната музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева заформя скандал след скандал и продължава да стои на поста си

От 2017 г., откакто е директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Столина Добрева – известна преди това само в най-тесните кръгове на ангажираните с конкурси по китара, изведнъж стана медийна звезда. Но не като известна и гениална китаристка – каквато е музикалната ѝ квалификация, а със скандалите, които предизвиква.

„Славата“ на Столина Добрева изгря миналата година, когато или не разпозна голямата оперна певица Дарина Такова, или умишлено реши да я унижи. От дни името ѝ отново се спряга в негативен и доста обезпокоителен контекст: тормоз над ученичка от повереното ѝ училище (виж повече за скандала -ТУК-).

Но нека припомним историята, заради която лично министърът на културата Боил Банов ѝ поиска оставката, но застъпничеството на Вежди Рашидов я закотви на поста ѝ:

Оперната дива Дарина Такова, която от началото на 90-те години е с международна активна кариера на най-големите оперни сцени в света: Teatro alla Scala – Милано, Teatro dell’opera di Roma, Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триесте, Неапол, Венеция, Парма, Бергамо, Амстердам, Карнеги Хол, Мюнхен, Берлин, Женева, Мадрид, Барселона, Лондон, Париж, Токио, Метрополитън опера в Ню Йорк и други, от няколко години остава без глас и спира сценична дейност. От 2007 г. Такова започва активно да преподава, като предлага майсторски класове и консултиране на млади оперни певци от България и чужбина. Тогава създава и фондация „Дарина Такова“ за подпомагане на млади оперни таланти. От 2013 г. Такова е наставник на „Опероса“ - ежегоден фестивал за класическа музика и опера. Като човек, съпричастен към обучението на млади таланти, Дарина Такова кандидатства през 2019 година за преподавател в повереното за управление от китаристката Добрева Музикално училище.

И тук се случва скандалното унижение. Световно неизвестната директорка – китаристка Столина Добрева кара Дарина Такова да се яви пред комисия и да пее пет песни, като обяснила, че това трябва да стане по правилата, в които фигурира и изпит по пеене.

Въпреки че е директорка на училище, което за 115 години е изградило авторитет на културна институция, Добрева или не познава големите творци от сферата, в която директорства, или умишлено унижава оперната дива, за да си придаде тежест и оправдае в собствените си очи видимо неподходящата за нея длъжност.

За грозната сцена стана ясно преди година от писмо на оперната прима, което тя публикува в социалните мрежи. Безспорното унижение, на което подложили родните корифеи Такова, изкара от равновесие министър Боил Банов, който също в социалните мрежи поиска оставката на директорката. Неговият упрек към Добрева, че не може да гони от училището  светила като оперната ни прима и трябва да бъде по-гъвкава в процедурата, предизвика огромен брой негативни коментари защо министър насърчава неспазване на процедури. В социалните мрежи припомниха подобен негативен пост на Такова преди година, когато не успя да стане шеф на Софийската опера.

В защита на директорката обаче излезе Вежди Рашидов, въпреки протестите на деца и родители под прозорците на Министерството на културата. Тогава Банов заяви пред протестиращите, че се почувствал длъжен да поиска оставката на директорката, защото е накарала Дарина Такова да пее. Тогава той разкри още, че Столина Добрева вече има предупреждение за уволнение по друг случай, което тя обжалва. За конкретния казус министърът е разпоредил да бъде направена проверка на начина, по който се провежда конкурса.

Въпреки това, Столина Добрева не подаде оставка. Само се предполага, че принос за това има бившият министър на културата и настоящ председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, а Добрева е поредната калинка на ГЕРБ, назначена на добра позиция.

От седмица, след куп медийни публикации (виж по-долу заглавията), за това как директорката Столина Добрева унижава в продължение на две години момиче от певчески профил в училището и системно го къса на изпит по пиано, само доказва всичко, което се изговори и изписа по неин адрес миналата година.

Боил Банов е крайно време като принципал на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ да влезе в ролята си на министър на културата и да спре да проявява мекушавост по отношение на човек (макар и на Рашидов), който уронва престижа на училището и унижава ученици и доказали се специалисти в областта си.

 

Още публикации по темата:

След пет изпита тормоз в Музикалното училище: „Избърши си кръвта от пианото преди да излезеш!“

 Шефката на Музикалното училище Столина Добрева в лична вендета срещу своя ученичка: Няма да я пусна да мине, майка ѝ е скандалджийка, детето ще плати цената

Докато Инспекторатът към МОН блее, шефката на Музикалното училище 5 пъти праща на поправка момиче, не отговаря на писмата от родителите, докато детето кърви от стрес пред безучастните погледи на учителите!

Образование в България?! Наглост и безпардонност! Шефовете на Музикалното училище в София мачкат 17-годишно момиче, унищожавайки 2 години от живота му!   

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни