Понеделник, 23 Май 2022

Сряда, 12 Октомври 2016 17:20

Робърт Уилсън – Противник на католицизма

Аз оставам бодър и невпечатлен. Гледам напред без догматичен оптимизъм, но без ужас, е едно от последните съобщения, което публикува в блога си преди да умре

Робърт Антън Уилсън е американски есеист, романист, психонавт и мистик, философ, футуролог, лектор, интернет ентусиаст и либертарианец. Освен това е автор на много книги, статии, пиеси, стихове и шеги.

Той е роден на е роден на 18 януари 1932 г. Умира на 74 години през януари 2007 г. До последния си дъх Робърт поддържа връзка с феновете си чрез своя блог. Част от последното съобщение, изпратено във виртуалното пространство, осъзнаващ скорошната си смърт, гласи: „Аз оставам бодър и невпечатлен. Гледам напред без догматичен оптимизъм, но без ужас. Обичам Ви всички и моля Ви, поддържайте лазанята летяща.“

Още от много малък Уилсън страда от детски паралич и лекарите уверявали родителите му, че едва ли някога ще проходи. Той обаче започва алтернативно лечение по метода на Елизабет Кени.

Синдромите на детския паралич го преследват през целия му живот, но Робърт може да ходи през почти цялото време.

В ранна детска възраст Уилсън посещава католическо начално училище, откъдето придобива искрена ненавист към католицизма, който той смята за една от най-жестоките идеологии на планетата. След това записва основно техническо училище.

Той работи като шофьор на линейка, докато следва математика и инженерство в Нюйоркския университет. В периода между 1965 година и 1971 година е редактор за списание „Плейбой“. През 1979 г. защитава докторат по психология за алтернативния университет Паидейа в Калифорния. По-късно преработва дисертацията си и я публикува през 1983 година със заглавието „Въстаналият Прометей“.

Робърт Антън Уилсън е една от най-крупните фигури на контракултурата на Запад, а също така и един от най-отявлените психеделични пионери. По повод 60-годишнината от изобретяването на ЛСД, с присъщата си хумористична критика на механистично-материалистичното разбиране за света, Уилсън пише: „След първото ЛСД пътешествие кучетата не само изглеждаха по-малко машини отпреди, но същото бе и с буболечките и дърветата, а и самото звездно небе. След моето стотно пътешествие дори аз самият изглеждах по-малко като машина“. Робърт Уилсън е опитен изследовател на възможностите за разширение и изменение на съзнанието. Това включва практиката на различни видове медитации, йога, дроги, психотерапии, тълкуване на сънища, магия и други. В книгите си той демонстрира енциклопедични познания на много окултни, езотерични и магични традиции, но въпреки това до самия си край на земята остава агностично настроен. Робърт Уилсън е и отявлен противник на всякакъв род догматизъм и често обект на неговите подигравки и атака са юдео-християнството, ислямът, сциентологията и други институционализирани религии. Той е близък приятел на американския дисидент Тимоти Лири. Уилсън е силно повлиян от радикалните и новаторски идеи на Вилхелм Райх, Филип Дик, Бъкминстър Фулър, Алистър Кроули, Джеймс Джойс, Монти Пайтън и други.

Една от най-известните му книги е „Квантова психология“. Тя се появява през 1990 година, а на българския пазар излиза през 2001-ва. На български са преведени още – „Секс, наркотици и магия“, „Въстаналият Прометей“, „Космически спусък“, „Космически спусък 2: Приземяване“.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Октомври 2016 17:20
  Квантова психология

  Тимъти Лиъри е американски психолог и автор на книги, известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване.

  По време на политическата си кампания за губернатор на Калифорния, Лиъри бива осъден на 20 години затвор заради притежание на около 40 грама марихуана, което той отрича. Това се случва в средата на 70-те години. Тимъти обаче намира начин да избяга от затвора и напуска САЩ.

  Робърт Антън Уилсън е американски есеист, романист, психонавт и мистик, философ, футуролог, лектор и либертарианец, автор е на много книги, статии, пиеси и стихове. Той е една от най-крупните фигури на контракултурата на Запад, а също така и един от най-отявлените психеделични пионери. Една от най-известните му книги е „Квантова психология“

  Робърт от дете страда от детски паралич. Докато следва математика и инженерство, той работи като шофьор на линайка. Интересното е, че в периода 1965-71 година е главен редактор на списание „Плейбой“.

  НЛО? Не съм виждал, но ННО съм виждал – жена ми в тъмното пред хладилника, шегува се Робърт Антън Уилсън.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни