Петък, 01 Юли 2022

Вторник, 28 Април 2020 11:13

Експерт: Продукт наподобяващ спирт на пазара е опасен за хората

„Макси про“ продава фалшиви продукти (доказателства)

В няколко поредни публикации показахме как Александър Чалъков, бивш общински служител в Стара Загора, използва позициите си, за да пласира продукцията, произведена от фирма, която се води на името на неговата съпруга и негови приятели. „Макси Про България“ обаче не просто е замесена в корупционни схеми, а застрашава здравето на потребителите.

Наш читател ни изпрати писмо, от което става ясно, че продуктите, произвеждани от лясковския гаражен цех „Макси Про България“ не отговарят на изискванията и са по-скоро опасни, но се продават като дезинфектанти в тежката епидемиологична обстановка.

Ето какво гласи писмото на нашия читател, чиято самоличност се пази в редакцията:

“Предвид сложната обстановка в страната и необходимостта от ползване на дезинфектанти, особено дезинфектанти на алкохолна основа за ръце, търсейки из интернет пространството, все по-често попадам на предложения като това:

http://свежо.com/препарати/

https://hygimarket.bg/obshtestveni-sgradi/denaturiran-etilov-alkohol-70-details

https://www.cleanyx.com/BG/Stara-Zagora/2232213823718229/Зарадом-PRO—Търговия-с-Дезинфектанти%2C-ХоРеКа-Консумативи-и-Почистване

и други. Вие може и да не разбирате, но аз имам експертиза в тази сфера и работя с документи на почистващи препарати и дезинфектанти като част от ежедневната ми работа. Затова нека ви обясня. Министерството на здравеопазването на сайта си публикува изключително полезни съвети за всички, които нямат достатъчно познания в тази област, но имат завишено търсене и потребности от дезинфектанти в тази сложна ситуация.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/25/preporki_za_potrebitelite_pri_pokupka_na_produkti_za_lichna_khigiena_v_tch_i_dezinfektsiia.pdf

Така че, вече е ясно, че цитираният продукт няма разрешение като дезинфектант (биоцид). Такава справка всеки може да направи на сайта на МЗ:

http://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/registar-na-biotsidnite-preparati/

Но в случая проблемът дори не е само в това. Въпросният “препарат”, предлаган от всички интернет сайтове като “дезинфектант за ръце”, при покупката му от такива като мен, които търсят истината докрай и проверяват информацията от всички страни, се продава заедно с документи (аз винаги изисквам такива), които в случая някак ми напомниха на други подобни документи, които вече съм виждал. Става въпрос за документ, наречен информационен лист за безопасност, който е задължителен при продажба на всякакви химични препарати. Оказа се, че посоченият “дезинфектант за ръце” всъщност се продава с такъв лист, който е копиран и преправен от оригиналния лист за безопасност на световно признат производител на етанол – Захарни заводи АД, които се занимават с този бизнес (само че легално) от повече от 100 годни. Ето вижте двата документа – оригиналният и фалшифицираният. 

Това дружество – МАКСИ ПРО БЪЛГАРИЯ ООД (което дори си позволява да сложи във фирмата си България), което можете да откриете в интернет пространството с гръмки слова в собствените му публикации и със скандални разкрития за далавери в новинарските сайтове напоследък, си е позволило да присвои и подправи издадения от Захарни заводи АД оригинален документ, като посочва на трета страница себе си като производител на спирт (нали всички знаем, че това е стока под контрола на Агенция Митници заради акцизната му ставка и не може просто да се “произвежда”).

Само че това “Макси про” е подправило документа, като е изтрило логото на Захарни заводи АД и е променило всичко, което всеки професионалист може да разпознае: променен е, например, номерът на REACH регистрацията, като е посочен общ номер, който не може даде идентификация на производителя на етанола, който е дал десетки хиляди евро, за да се регистрира в Европейската база данни за големи производители и вносители на химични вещества. Променени са и данните за производителя и други съществени данни, които да направят документа да изглежда почти като истински.”, пише wow-media.

Според нас данните са достатъчно, за да бъдат разгледани от прокуратурата, която трябва да вземе мерки за защита на гражданите от недобросъвестни производители.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Април 2020 11:13
  Береану: Борисов се страхува от разследване и затвор

  Бoриcoв зaпoчнa дa губи кoнтрoл c тeзи глупocти, кoитo гoвoри. Вcичкo щe измиcли и вce пoвeчe нeщa щe cи измиcля, зaщoтo прoблeмът му e яceн. Рeaлнo ceгaшнитe прoтecти и изoбщo cитуaциятa зaпoчвa дa cтaвa ceриoзнa зa нeгo. Дeйcтвиятa му вeчe яcнo пoкaзвaт, чe тoй ce cтрaхувa рeaлнo дa нe бъдe рaзcлeдвaн, дa нe бъдaт дoкaзвaни нeгoви прecтъплeния и дa влeзe в зaтвoрa. Oбяcнeниятa нa Бoриcoв пoдcкaзвaт, чe вcички тeзи зaпиcи, cнимки и цeлия тoзи мaтeриaл, кoйтo излeзe, ca иcтинcки. Тeoриитe му вeчe ca в cфeрaтa нa aбcурдa.

 • Вторник, 28 Април 2020 11:13
  Радев отхвърли призива на Каракачанов: Диалог с премиера има смисъл след истината за шкафчето

  По повод призива на вицепремиера Красимир Каракачанов за протегната ръка между президент и премиер, държавният глава Румен Радев коментира, че диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа.

 • Вторник, 28 Април 2020 11:13
  Световни банки са участвали в пране на пари

  Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни