Понеделник, 29 Май 2023

Понеделник, 11 Май 2020 16:29

Двата милиарда за "безплатно" саниране са 98,9% похарчени

Строителният бранш поиска нови 1.6 млрд. лева за корона продължение на безславно прекратената програма за оздравяване на панелки

В разгара на корона кризата в България строителният бранш поиска 1.6 млрд. лева за продължаване на схемата за "безплатно" саниране на панелни блокове. Това се случи на среща на шефовете на строителната камара с премиера Бойко Борисов. Не е ясно какво е отговорил премиерът, но коалиционният партньор на ГЕРБ  в лицето на Валери Симеонов  горещо подкрепи идеята отново да се харчат пари на данъкоплатците са оздравяване на блокове - този път като мощна антикризисна мярка. Строителството всъщност е сред малкото сектори, които не са директно ударени от икономическия срив, причинен от пандемията. 

Прословутата правителствена Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖГ) дотук струва 2 млрд. лева на данъкоплатците. На фона на огромния бюджет резултатите са разочароващи. От старта на "безплатното" саниране през 2015 г. досега са обновени едва по-малко от 2000 сгради. При положение че бяха подадени заявки за 5723 панелки, а старите блокове, нуждаещи се от оздравителни ремонти, са 25 пъти повече - към 55 000.

На последното си заседание правителството прие доклад за "напредъка" на програмата. Равносметката е следната:

- Пет години след стартирането на програмата с приключили или стартирани  дейности са 98,9% от всички 2022 сгради, които имат сключени договори за целево финансиране. От началото през 2015 г. до 31 март 2020 г. общият брой на санираните блокове в страната е 1854.

- През миналата година е приключило санирането на 195 многофамилни сгради.

- Предвижда се през настоящата година да бъдат обновени още 117 блока с 8737 апартамента, като се очаква последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

С други думи, ремонтните работи по сградите още не са напълно приключили и ще се точат и догодина. 

Официално програмата бе безславно прекратена -  формално заради изчерпване на ресурса. Всъщност истинската причина е, че двата милиарда лева бяха изразходвани по безобразен начин - скъпо, непрозрачно и при непрекъснато избухващи скандали за лошо качество на извършените дейности (отлепящ се стиропор по фасадите на сгради, течове и т.н.). На практика "лекуването на блок" излезе средно по 1 млн. лева. През  2017 г. служебното правителство откри, че ремонтът на един апартамент струва солено на българските данъкоплатци - около 17 5000 лева. 

За двата милиарда лева, отпуснати от бюджетните излишъци, се състезаваха близо 6000 сдружения на собственици - обитатели на панелки, но над половината от тях не успяха да се доредят до саниране поради изчерпване на парите. През 2017 тогавашният строителен министър Николай Нанков обяви, че повече безплатно саниране няма да има - и занапред държавата ще помага, и собствениците на апартаменти ще трябва да поемат някакъв дял от разходите по санирането - примерно 20 или 30 процента. По такава схема  - със съвместно финансиране, работи другата подобна програма за енергийна ефективност на сградите, която разчита на средства от ЕС. Тя обаче е с далеч по-скромен бюджет от няколко десетки милиона.

Преди дни шефовете на Българската строителна камара поискаха среща с премиера Бойко Борисов. На нея те му  обясниха колко прекрасна е правителствената програма за "безплатно" саниране и поискаха тя да бъде доразвита - като важна мярка срещу корона кризата.  След разговора с премиера от БСК съобщиха на журналистите, че схемата може да бъде рестартирана бързо, защото има към 3000 сгради, чиито заявки вече са подадени, разгледани и одобрени, но двата милиарда лева са свършили, преди да дойде техният ред. За санирането на чакащите на опашката са необходими "само" 1.6 млрд. лева, обясниха от камарата.  

 

ЗАСЕЧКИ

Има две пречки обаче да се възкреси програмата.  Първо, не е ясно откъде кабинетът ще намери такава огромна сума, и то за да продължи компрометирана програма. Второ,  правителството на Борисов вече три години твърди, че саниране и занапред ще има, но вече няма да е 100% безплатно, а регионалното министерство още не е представило новия финансов механизъм, който трябва да включва участие и на живеещите в блоковете. И дали изобщо би имало кандидати? Дори при 100"% финансиране от бюджета за участие в програмата за енергийно обновяване на жилища се включиха едва ...   панелки - от общо 550 000, нуждаещи се от сериозни подобрения. Интересът съвсем ще се охлади, ако собствениците трябва да доплащат.  Особено сега, когато е криза и много хора губят доходите и работата си.

 

РАЗХИЩЕНИЯ

През април 2017 г. зам.-министърът на регионалното развитие в служебното правителство Виолета Комитова съобщи, че с предвидените по програмата 2 милиарда лева са можели да бъдат санирани 4 хиляди сгради – два пъти повече от санираните 2 хиляди. Комитова изчисли, че срещу тези 2 млрд. лв. всеки собственик на апартамент в предвидените за саниране 2022 сгради получава от държавата „подарък“ в размер на 17 500 лв. - при положение че на свободния пазар всеки може да си намери фирма, която да санира жилището му 5-6 хиляди лева.

 

СПРАВКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОГРАМАТА

към 3 януари 2020 г. 

Брой регистрирани сдружения на собственици 

6819

Брой подадени Заявления ИФП

5723

Брой одобрени ЗИФП

5112

Брой сключени договори между общини и сдружения на собст.

5037

Брой искания за целево финансиране към ББР

5358

Брой сключени договори за целево финансиране

2022

Брой сгради с обявена обществена поръчка за ТО/ОЕЕ, но без скл. договор

12

Брой сгради със стартирали дейности (със започнало изготвяне на  техн. обследване)

1999

Брой сгради с обявена ОП за СМР/инженеринг, но без скл. договор

71

Брой сгради със стартирали СМР

91

Брой сгради, въведени в експлоатация

1820

 

Източник: Сега

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни