Събота, 25 Март 2023

Четвъртък, 04 Юни 2020 09:08

Ще бъде ли спрян строежът пред защитената местност "Алепу"

Расте скандалът с така наречения "Шофьорски плаж" край Созопол. Причината е укрепването на свлачището, което вече е достигнало четвърти хотелски етаж.

Сградата, която е на не повече от 50 м от брега на морето, е сложно укрепително съоръжение, казват от държавния строителен контрол. Според институциите функциите й на този етап са само подпорни, съобщава БТВ.

"Това е само една сурова конструкция - стоманенобетонна масивна конструкция, която играе единствено укрепителна роля на този етап. Оттук нататък следва и в момента се извършва мониторинг на съоръжението. То се извършва от геозащита. Има контролно-измервателна система, с достатъчно голям брой точки, които се проверяват от геодезисти", обясни Калоян Костов от Строителен надзор.

„Това ще бъде интегрирано или вградено в бъдещия строеж. Това е допустимо по действащата нормативна уредба. Има наредба, която регламентира строителство в свлачищни райони и тя е спазена изцяло. Това е един икономически съобразен, целесъобразен, по-добър вариант за възложителя, отколкото да беше отделно извършено някакво укрепване, след което изградени сгради в имота", каза още той.

"Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда със строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея", обясни от своя страна Милен Ненчев от РДНСК-Бургас.

"Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земя", допълни той.

„Преди няколко години бяхме свидетели как това свлачище беше умишлено активирано чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Целта беше да има мотив, за да бъде укрепен този район и чрез това да бъде изграден и съответният хотел“, обясни Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".

„Най-простият белег дали постройката ще бъде използвана като сграда е наличието на стълбища и асансьори. В нея има три стълбища и три асансьорни шахти, което говори, че е бъде бъдещ хотел“, допълни той.

Междувременно от Община Созопол съобщиха, че започват вътрешна проверка на документацията.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни