Сряда, 06 Юли 2022

Четвъртък, 11 Юни 2020 19:59

Кумата на образователния министър - шеф на най-голямото издателство на учебници

„Просвета“ има пазар за 60 000 000 лева

 

Докато медиите дъвчат едни 60 000 000 лв. от Дубай към финансовия министър, неговият близък приятел - министърът на образованието Красимир Вълчев, сериозно навлиза в не по-малко опасни води. В контролирания от неговото министерство пазар на учебници издателство „Просвета“ е най-голямото в България и заема пазарен дял от 60 000 000 лв. годишно. Оценката е на декана на Юридическия факултет на Софийския университет  проф. Даниел Вълчев – бивш просветен министър, в чиято адвокатска кантора пък, по случайност, работи съпругата на сегашния образователен министър, пише 19min.bg.

Най-големият играч на пазара на учебници – издателство „Просвета“ – София има едноименна фондация, чийто изпълнителен директор от неотдавна е Мария Карабельова – Маргаритова. По случайност, тя е кума на образователния министър Красимир Вълчев и е съпруга на председателя на друга държавна институция – Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Министърът и директорката не са само роднини.

Мария Карабельова е и съдружничка на съпругата на Красимир Вълчев – Лилия, в тяхната обща консултантска фирма „Бонафиде Адвайзърс“.

Още като главен секретар на просветното министерство, какъвто е неизменно в кабинетите Борисов 1, Орешарски, Борисов 2, заради въпросното дружество Красимир Вълчев бе официално оповестен като нарушител от Сметната палата, защото беше „забравил” да декларира участието на съпругата си в дружеството в имотното състояние на семейството. Освен всичко, съпруга на висш чиновник – консултант, си е сериозен конфликт на интереси.

Съпругата на министъра е имала също пиар компания на име „ПР енд ивент консултинг“.

А като член на политическия кабинет на Даниел Вълчев при Тройната коалиция има и интересни участия в бордове – на болницата във Велико Търново и на държавната спортна фирма „Академика 2000“. Интересно е изобщо как едно момиче на 26-28 години, според влизането си в бордовете, без никаква квалификация в нито една от тези области е не просто член на политическия кабинет на вицепремиер и министър по онова време – родена е през 1980 г., но и управлява такива предприятия и институции, пита 19min.bg.

По същото време в политическия кабинет е и кумата Мария Карабельова (1979 г.). Двете дами са наричани от колегите си в МОН, тогава МОМН, „адреналинките”.

Всичко би било много забавно, ако министерската кума не се занимаваше във фондацията на най-голямото издателство на учебници, чийто оборот зависи от политиката, одобренията и финансирането на покупките на учебници от училищата, които прави с нашите 4 милиарда годишно на данъкоплатци просветното министерство.

Фондацията не само носи името на издателството и гордо е в рубриката „За нас” на неговия сайт. Преди да я ръководи министерската кума, управителните съвети на фирмата и на неправителствената организация имат същите членове.

Още по-тревожен е фактът, че дори някой да претендира, че фондацията и издателството са различни юридически лица, ужасяващото е, че предметът на дейност на организацията на кумата на министъра е в отчайващ конфликт на интереси с неговата дейност на висш администратор.

„Важно място в обучителната програма на фондацията заеха международните изследвания PISA и PIRLS. До създаването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО) съдържанието на тези изследвания, както и резултатите от тях не бяха огласявани. Не само обществеността, но и работещите в системата на образованието не познаваха целите и инструментариума на PISA. От 2010 г. „Просвета” е ексклузивен издател за България на всички тренировъчни задачи и материали по формата PISA”.

Става въпрос за онези тестове, които показват, че страната ни твърдо заема последно място в ЕС по функционална грамотност на учениците, каквато липсва на над 40% от тях.

Тоест, работата на МОН пред Европа вече се оценява от кумата на министъра. А тя едва от неотдавна е в тази функция.

Това обаче не е всичко:

 „Фондация „Просвета – София“ работи активно по проекти по европейски и национални програми, като през последните години по-важните проекти са свързани със средищните училища, кариерното ориентиране на учениците, гражданското образование, ограмотяването на възрастни и др.”

Как това би могло да стане без МОН?

А представяте ли си, когато кумата на министъра и съдружничка на министершата може да ви консултира, кого другиго бихте избрали за съветник и на кого бихте дали бюджета си? Ето вижте:

„Фондация „Просвета – София” извършва и консултантска дейност, свързана с Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, с Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм+" и др., като осигурява сътрудничество и партньорство на училища и детски градини за участие с проекти по тези програми”.

Видяхте името на програмата Еразъм + и сигурно доста от вас се сетиха за вчерашното писмо на европейската агенция на МОН, наречена Център за човешки ресурси, която разпределя почти 100 млн. лв. годишно именно по тази програма. Това писмо настояваше категорично, че изкуственият интелект и медийната грамотност не са актуални за българските млади хора. Коментарът бе за посветен на тези две неща проект.

Дали има подобни проблеми кумата на министъра, защото на сайта на издателство и фондация Просвета – София, от който са нашите цитати, ясно си пише:

„Дейността на фондацията е организирана на проектен принцип. Финансирането на проектите ѝ се осъществява чрез дарителство, кандидатстване в процедура за обществени поръчки и други източници”.

Чудесно звучи, нали!

19min.bg

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Юни 2020 19:59
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Четвъртък, 11 Юни 2020 19:59
  КПКОНПИ откри конфликт на интереси при общинари

  Образувано е производство за председателя и член на управителния съвет на "Североизточно държавно предприятие" - Шумен

 • Четвъртък, 11 Юни 2020 19:59
  Честит първи учебен ден!

  Днес 59 000 първокласници прекрачват училищния праг

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни